Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Jubileumsdag på många sätt - tusen och en blogg

Den här dagen började med ett lätt regn. Temperatur runt nollan här i södra Stockholmsområdet. Efterhand blandade sig lite mer substans i regnet, små vita och blöta snöflingor gjorde debut, men försvann direkt i kontakt med marken. Men det var inget som bekymrade M, hon ville ut på sin promenad i skogen ändå. Och, ärligt talat, det ville jag också.  Sen blev det inte så mycket mer med det här med snön. Vi slapp skotta idag också.

Idag är det Fars Dag. Det är också i dagarna 30 år sedan Berlinmuren föll och banade väg för en ofta dramatisk förändring av livsförhållanden för många människor, på ömse sidor muren, mest den östra delen då. Sist men inte minst (för mig), det här är den dagen som jag gör mitt tusende blogginlägg.

Ettusen blogginlägg! Sedan augusti 2013 – det blir närmare 14 stycken i månaden i snitt. Hur har jag hunnit med? Det gäller ju att både skriva och fotografera (och köra bilderna i Lr), finna motiv att fotografera och ämnen att skriva om. I och för sig är det inte så mycket, jag är långt frånsprungen av flera andra bloggare här på Fotosidan. Men 1 000 (ettusen) är på nåt sätt symboliskt, en jämn siffra, en gräns passerad liksom.

När jag startade den här bloggen funderade jag en del över vad för slags fotograf jag var, dvs förutom intill nördighet intresserad hobbyfotograf. Till slut mynnade det ut i I Helg och Söcken, dvs dokumentära bilder från mitt liv i vardag och fest, reportageaktigt, berättelser i bild och ord om vad jag är med om, hur jag ser på livet, vad som händer etc. Och ser jag tillbaka på mina inlägg är det ungefär så det har blivit. Det är viktigt att dokumentera, att ta bilder för att minnas, för att kunna återskapa situationer, kunna komma ihåg och sen berätta. Och jag blir ändå aldrig någon konstfotograf.

Men sen har det smugit sig in lite annat också; det händer att bloggen får och har fått bli avstamp för tankar och funderingar kring livet och fotograferandet, reflektioner kring ”bilden”, kring det här med att fotografera, vadan och varthän så att säga.

För mig är en blogg både text och bild. En text kan bli betydligt fylligare med en bild som illustrerar, en bild behöver ibland text som komplement. Såväl texten som bilden är delar av berättelsen, och det är berättelsen som är viktig. Och jag har kommit underfund med att de bilder jag uppskattar har nåt slags punctum, något i bilden som jag kan hänga upp mig på, som attraherar plus att de har nån slags berättelse i sig. Naturligtvis lyckas man inte alltid, men hellre att försöka, ta ett litet steg i taget, än att lägga sig platt direkt och ge upp.

Bilderna idag är från vår vanliga skogspromenad, Mystique och jag. Det krävdes ett genomgripande bad efteråt!

                                                  --------- *********** ----------

Och så förstås några tankar om Muren. Jag var med familjen i Berlin förra året. Dessförinnan var jag där året efter att muren rivits. Det var fortfarande murrester kvar då, och det syntes tydligt var den gick och hade funnits. Nu senast var Berlin en helt annan stad. Men man såg fortfarande skillnad ibland på forna DDR och västtyska delen. Och självklart hade man gjort en turistgrej av det hela. I det stora hela hade man emellertid hanterat historiens gång på ett bra sätt, åtminstone till det yttre.

Checkpoint Charlie var kvar, i någon mån och det finns ett museum alldeles bredvid.  Nu trängs den så kända tidigare övergången med McDonalds. På dagarna fick turister fotografera sig här med utklädda soldater. 

Och skillnaden mellan den östtyska betongbyggnaden och den moderna glasvarianten, bakom Alexanderplatz. 

Fars Dag bryr jag mig däremot inte så mycket om. Och vi har aldrig gjort i min familj. Ett påhitt för ökad, onödig konsumtion.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-11-10 20:32 | Läst 185 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Och det är de som är så kul , att kolla olika bloggar med olika ofta personliga bilder och text.
Kanske fyller man på kunskapen lite också när man får resa runt i världen via olika bloggar.
Trevliga bilder även idag både hemifrån och bortifrån..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred   2019-11-11 15:51
Tack Gunte för en trevlig kommentar!
//GöranR