Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Jul i Spanien, De Tre Kungarna – Los Reyes Magos

Man firar jul lite annorlunda i Spanien och andra katolska länder. Även om juldagarna 24/12, 25/12 och i någon mån den 26/12 är viktiga, med familjemiddagar, midnattsmässor etc, är det trettonhelgen som är den stora begivenheten. Det är då de tre magiska kungarna, dvs de tre vise männen kommer och delar ut julklappar, precis som sagan säger att det var då de kom till Jesusbarnet med sina gåvor.

I många, eller snarare de flesta städer firar man detta med stora parader och festivaler, där man delar ut godis till barnen som står och tittar på processionerna.

I de här paraderna förekommer de tre kungarna, som har olika roller i julfirandet, men också deras medhjälpare, klädda i fantasikläder som ser ut att representera olika tidevarv, folk som tidigare genom åren varit i besittning av områden i Spanien; morerna och araberna, kartager och fenicier och romare. Dessutom passar man på i bästa festivalstil att plocka med en massa gycklare, clowner, fantasidjur och annat. Det är mycket rök och eld, många styltgångare, och alla är ute för att se på och förhoppningsvis - barnen mest - kunna fylla sin påse med gåvor, dvs godis.

Så här följer, i vild oordning bilder från paraden i Torrevieja den 5/1.

En liten grabb med sin påse som han hoppas få fylld med godis. Dessutom en alldeles ny GoPro-kamera som han tyvärr inte hade en susning om hur han skulle använda. Kanske till nästa år...

 Det är en sådan där allmän fest som man är så bra på i Spanien, och alla är glada och uppspelta men allt går ändå städat till.

Samtidigt, ur fotografsynpunkt, är det mörkt och rökigt; gatubelysning och facklor räcker inte till att hålla nere ISO och alla rör sig hela tiden – med de påföljande långa slutartiderna finns det små chanser att undvika rörelseoskärpa och brus. (Det är i sådana stunder jag sneglar åt FF, men sannolikt skulle det inte hjälpa ändå)

På återseende//Göran

Inlagt 2019-01-10 17:16 | Läst 1601 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Att Bibelns berättelse om de vise/lärde männen är sann och riktig råder inget tvivel om hos mig, men sen har olika länders traditioner skapat en massa sagor och klängt på det hela. Och det är ju synd även om det kan vara spektakulärt och kul att se på.

Bilden med kvinnorna i rosa svepande dräkter blev bra, och där hjälpte lång slutartid till!
Svar från gorred 2019-01-11 11:59
Tack för kommentaren Ragnar! Vad som exakt verkligen har hänt, och vad som berättas om i sagorna/sägnerna så här 2000 år senare kan vara svårt att avgöra, och handlar väl mest om, som du säger, om vad man själv tror på.
Den här paraden, som försiggår i hela Spanien, är en enda stor festival, en stor fest, som möjligen bygger på historiska händelser som vi känner dem, men inte kan göra anspråk på historisk korrekthet i sig.
Under alla förhållanden väldigt spektakulärt, väldigt trevligt och en påtagligt god stämning ute på gatorna.
//GöranR