Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Julskinka och kultur

Julskinkan är klar. I natt har den gått i ugnen, på knappt 150 grader, inlindad i aluminiumfolie och med en termometer instoppad i vad jag hoppades var det tjockaste delen. Planen var att nå upp till 68 - 70 grader innan jag tog ut den för att svalna av en stund för att sen griljeras. Och nu, efter griljeringen, den första varma skivan av årets skinka, den allra bästa skivan, som tas direkt, med näven. Den andra skivan hamnar på vörtbrödet, med russin, som i år faktiskt och för en gångs skull inte är hemmabakat utan införskaffat hos bagaren i vårt lokala bageri. Det blir den näst bästa skinkbiten, med senap. Sen är naturligtvis skinkan fortfarande lika god, men just omkring de här två första skinkskivorna finns det en nimbus som är svår att nå upp till fortsättningsvis. Det behövs inga ytterligare tilltugg här, de kommer senare, vid julmiddagsbordet.

Små stunder av lycka i denna jordens jämmerdal!

Under tiden som skinkan puttrat i ugnen skulle jag legat och sovit. Det gick emellertid inte så bra. Egentligen ingen skinkoro i sig, möjligen reaktion på för mycket sovande dagtid de senaste dagarna, av annan anledning – men det gör ingenting. Jag är i grunden en kvälls, eller snarare nattmänniska och njuter av de tysta och mörka timmarnas stillhet då bara jag och tomten är vakna. Och myset med hunden som ligger och snusar i soffan bakom mig.

Dessutom hade jag bra förströelse. Utan att bli störd kunde jag ägna mig åt kultur, som den berättas om i boken Klubben av Matilda Gustavsson. Boken handlar alltså om kulturmannen J-C Arnault, hans kulturella förening Forum och länkarna till Svenska Akademin, via kompisarna där, bland andra Horace Engdahl, men också via sin fru akademiledamoten och poeten Katarina Frostensson. Matilda Gustavsson gjorde en utredning om J-C A mot bakgrund av Metoorörelsen, där ett stort antal kvinnor trädde fram och vittnade om såväl regelrätta våldtäkter som sexuellt tafsande och direkt ofredande. Utredningen ledde fram till en omskriven artikel i DN och sen var hela kulturberget på glid. I rasmassorna återfanns till slut J-C A själv - två och ett halvt års fängelse för våldtäkt - hans fru Katarina Frostensson - avsked (utköpt) ur Svenska Akademin - och utredningar om jäv, oredligt förfarande etc i Akademin med interna strider (för öppen ridå) som möblerade om i Akademin ordentligt och fick långtgående konsekvenser för fortsatt arbete och renommé.

Boken är utomordentligt väl skriven, en synnerligen spänstig text och med ett upplägg nästan som en thriller, där spänningen trappades upp undan för undan och gjorde det närmast omöjligt att lägga boken ifrån sig. Och ett gediget utredningsarbete som låg bakom inte minst, med full täckning hela vägen, vilket ger berättelsen legitimitet.

Klubben rekommenderas å det varmaste!

Men nu dags för en liten återställningstupplur. På återseende//Göran

Inlagt 2019-12-24 10:48 | Läst 1833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Göran Den första skivan och lite noppande på sidorna är den bästa.
Boken du rekomenderar ska jag absolut läsa .God Jul.
/ Bengt H.
Svar från gorred 2019-12-24 19:24
Javisst är det det bästa. Och boken rekommenderas starkt!
//GöranR
Synpunkter om skinkans initiala förträffligheter delas! Och Klubben ligger redan i högen. Go jul
Svar från gorred 2019-12-24 19:25
Så det är bara att sätta igång då 😉
Du lär inte bli besviken.
//GöranR
Jo, jag minns med glädje de där sena kvällarna när alla sov, jag just hade griljerat skinkan och tog den (de, om sanningen ska fram) första, varma skiv-an (-orna), med vörtbröd, en julöl och en nykryddad besk. Det var grejor det!

Och en likadan skärbräda har du också...
Svar från gorred 2019-12-24 19:26
Just de ögonblicken du beskriver är nästan sakrala på nåt sätt. Faktiskt!
Ha det gott//GöranR
Jag kan känna smaken i munnen av just den första skivan....Njut och ha en fin jul. Det blir ingen skinka för oss i år men förhoppningsvis en del annat gott.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2019-12-24 19:28
Ingen skinka??!!?? Blir det nån jul då....??? Om ni inte är på annat och fjärran ställe förstås och dyker eller nåt...
Nå, jag ska njuta. Tack och ha en fin jul du också.
//GöranR
Ha det gott och ät av skinkan vad du förmår.
Bra du köpte en för där är många över i butikerna.

Ha god helg på alla sätt.

Gun-Inger
Svar från gorred 2019-12-24 19:30
Absolut. Jag ska göra mitt bästa. Och dela med mig, den blev rätt så stor. En speciell skinka, ekololgisk och från ett gårdsslakteri i Skövde. Fantastiskt god.
Julefrid till dig också Gun-Inger.
//GöranR
God Jul Göran!
Måste ta och läsa den boken, Per-Erik var också översvallande i sitt omdöme om den.
/Affe
Svar från gorred 2019-12-24 19:31
Boken kan helt oreserverat rekommenderas. Liksom skinkan,men det är en helt annan sak😉,
//Göran
Mm, det lät spännande. Ska absolut läsas. Btw, jag råkade radera din kommentar på min blogg... Så jag har inte dissat av ohyfs. :)

God fortsättning Göran!
Svar från gorred 2019-12-25 02:55
Det här är en sån här bok som egentligen skulle vara lite tung att läsa, lite tråkig och så med tanke på ämnet. Men den är så bra skriven och formulerad att det blir ett nöje rakt igenom, enligt min mening. Så den rekommenderas!
Och tja, shit happens. Men det är ju världsligt. Såvitt jag minns tyckte jag framförallt att den undre bilden, med tjejen liksom upp och ner var bra, och berörde på nåt sätt. Det gäller fortfarande😀.
God fortsättning till dig också!
//GöranR
Den skinkan ser riktigt god ut. Vi har fuskat de senaste åren och köpt färdig och i år har vi (jag) fuskat ännu mer och inte ens gjort griljeringen. Men jag hittade en skinka för någon månad sedan som jag var nöjd med och så har jag köpt några stycken efter hand, är nog inne på vår 4e skinka nu. Den senaste som jag köpte raw (det stavas väl så :), tillagade jag i klotgrillen det var första gången jag gjorde det och den blev inte så tokig. Det var också kul att stå ute och grilla i december

God fortsättning
Svar från gorred 2019-12-25 14:53
Det där med klotgrillen verkar intressant. Såg faktiskt en video på Youtube om det häromsistens, MatGeek tror jag det var. Han (varm)rökte den samtidigt. Verkade väldigt gott, blir inspirerad, men har inte energi just nu. I och för sig börjar den här ta slut, den var väldigt god, så kanske, vi får se.
Tack för kommentaren och god fortsättning.
//GöranR