Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Jultraditioner och julstök

Jag inte varit så noga med traditioner när det gäller jul. Uppvuxen i en revolutionär tid, ett barn av 68-rörelsen, brytande av tidigare ”borgerliga” ramar och under en tid omgiven av litteratur som ”Skit i Traditionerna (Leif Panduro)”, ”Död Åt Familjen (D Cooper, R D Laing”) etc. så var det viktigt att inte underordna sig, inte fastna i förljugenhet, inte låtsas.

Naturligtvis var det en chimär, självklart nonsensdrömmar som aldrig höll. Det blev ju förstås med tiden viktigt med både gran, vört, skinka och klappar för familjen, och varför inte? Det är gott med skinka och sill, det är kul med julklappar, eller hur?

Men jag kan ändå försvara mig med att det alltid varit måttligt, vi har inte ryckts med i den allmänna julhetsen, vi har hållit nere på klappar och så, vilket kanske också underlättades av livsomständigheterna i övrigt. Under flera år firades någon slags vartannatårsjul, vilket i sin tur förde med sig att det vi gjorde på jularna, dvs vartannat år, blev väldigt fast. Sålunda har den i min familj heliga treenigheten skinkan, vörtbrödet och granen varit fasta och grundläggande inslag. Varje år. Annat har kommit och gått, som egen glögg, hemgjord sill etc, men i övrigt samma.

Mer och mer har också julstöket blivit mindre laddat; det handlar ju om något så enkelt som att ha tid (vilket jag har mer och mer, i kraft av att tiden gått)! Har man tid är det roligt med förberedelserna, man hamnar i flow, man gör de välbekanta handgreppen, ser brödet höja sig i jäsningen, märker hur bröd- och skinklukten sprider sig i köket, och i högtalarna det gamla julbandet, inspelat från radion på 70-talet (Eldorado med Kjell Alinge – någon som minns?). Men man får inte vara stressad. Och koncentrerar man sig på de här viktiga detaljerna, så funkar det. 

Och ju mer tid man har desto mer kan man göra. Det är första gången nånsin som jag gör köttbullar. 

Men roligt var det. Och gott blev det.

Och så kan man till slut avnjuta julens bästa måltid. Det blir inte bättre än så här!

God Jul och Gott nytt År på er alla. På återseende//Göran

Inlagt 2014-12-23 23:31 | Läst 3532 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
GOD JUL Göran,
du har träffat helt rätt på sista bilden, även om jag själv föredrar sillen och den gravade laxen framför skinkan. Köttbullarna ser också mycket proffsiga ut. Vi äter svensk julmat i morgon fast jag är i USA. I min systers kök är det de svenska favoriterna som förbereds i morgon och ett annat svenskt par kommer med bl a köttbullar och gravad lax.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2014-12-24 00:45
Great! ;) Sillen (och allt det andra) har en självklar plats på julbordet, men så här dagen före är kombinationen av alldeles nybakt vörtbröd och den fortfarande varma skinkan, rätt ut ur ugnen, helt oslagbar. Föreställer mig att den svenska julmaten ändå är lite exotisk - så have a really great holiday over there.
God Jul och Gott Nytt År!
Låter som en fridfull jul där det viktiga får ta bpde tid och plats.
Gott ser det ut på bilderna också, så gott så det nöstan börjar kurra i magen i väntan på vårt julbord.
Full rulle blir det nog här om några timmar, fyra barnbarn klarar av det ganska bra.
Med önskan om en fridfull jul!
Svar från gorred 2014-12-24 11:06
Tack Margareta. Försöker, med växlande framgång fast bättre och bättre, sedan många år prioritera så att man slipper ligga back i tid och ork. Låter trevligt med familjen och barnbarnen - att det blir en fridfull jul behöver ju inte vara detsamma som en stillsam jul. Så jag tillönskar dig en fröjdefull jul!