Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Kanske inte som Kungsträdgården, men ändå..

Berit blommar!

 Dvs, Berit, vår körsbärsbuske som flyttade in hos oss i juli 2018. Sedan dess har hon bidat sin tid, fått stå ut med angrepp av harar och rådjur, men nu kommer hon igen och blommar för första gången.

 Förgätmigej, eller Blå Ögontröst eller Mormorsglasögon eller till och med Huggormsört blommar lite överallt i trädgården nu. Men det är kanske inte så konstigt, en gång invandrad från Euroasien återfinns den lite varstans i världen. I Nordamerika är den på sina ställen invasiv.

Denna täcka blomma betraktas sedan gammalt såsom en kärlekens eller vänskapens minnesblomma. Men de prunkande namn som man utomlands slösat på växten, ha ej vunnit insteg hos svenska allmogen, icke ens "Förgät-mig-ej", hvilket ännu idag icke är folknamn. Ej heller är blomman i särdeles tycke, utom i eller nära städerna, der den, såsom bekant, bindes till kransar att lägga i vatten. "Med säkerhet kan deremot antagas att blommans benämningar Fiskögon (Nerike), Fansögon och mormorsglasögon (Skåne) äro inhemska ehuru knappt urgamla." Denna brist på allmoge-namn står säkerligen i samband med växtens brist på nyttiga eller annars märkliga egenskaper. ( C. F. Nyman, Utkast till svenska växternas naturhistoria I, 1867)

 Också vår häggmispel blommar för första gången. Min tanke var att den skulle motsvara häggens blomning, så att den här tiden ”mellan hägg och syren” skulle tydliggöras; ni vet den här skomakaren – var det väl – som hängde upp skylten på sin dörr: ”Ledig mellan hägg och syren!”

Det var ett tag sedan vi upplevde den tiden här hemma. De sista veckorna i maj har vi de senaste åren tillbringat i Spanien, men givet den nuvarande situationen så går det ju inte. Och kanske lika bra det, det är mycket som händer här nu.

 Gullvivan till exempel breder ut sig i gräsmattan, lyser upp och gör det svårt att klippa gräset… En klassisk vår- och sommarblomma! 

Och Daggkåpan gör skäl för sitt namn. Den är invasiv, minsann! Vi har lyckats isolera den till dels, men hittar överallt små avkomlingar. En ständig kamp.

 Trots att vädret varit lite oberäkneligt är det ändå en bra tid att skrota runt i trädgården, samtidigt som det är terapi för själen, inte minst i dessa tider. Sålunda har exempelvis altandäcket blivit iordninggjort, tvättat och oljat och våra altankrukor börjar komma på plats, tidigare än nånsin.

På återseende//Göran

Inlagt 2020-05-24 16:07 | Läst 1902 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var rejäla växter /blommor ni har hos er. Vackert, det gör mycket med sånt i trädgården :)
Svar från gorred 2020-05-24 20:29
Tack Joakim. Blommorna betyder mycket, för ögonen och själen och inte minst, för bina och humlorna. Väntar nu på att perennerna ska komma upp och i blomning.
Ha det//GöranR
Hej Göran.
Det er både nogle flotte fotografier og en meget oplysende tekst - så kan det ikke blive meget bedre - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2020-05-24 20:31
Tack Erik - mycket uppskattat. Det är en härlig tid nu, den här mellan hägg och syren. Förstår varför skomakaren valde just den. Nu väntar vi på perennerna.
Ha det//GöranR
Uppfriskande med lite blomster i olika kulörer..Förgätmigej hade jag dock aldrig hört andra namn på..
Minns dock hur knöligt det var att klippa gräset hos far med alla små öar av diverse gullvivor och annat frilevande blomster. Fick för det mesta vara sommaräng tills det vissnat ner framåt sommaren.Men det gynnade ju det mesta till nästa år förstås.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2020-05-25 00:08
Det har blivit viktigare och viktigare med blommor i trädgården för mig. Tänker på bina och humlorna, pollineringen, men också att jag mer och mer uppskattar de olika färgerna och formerna.
Och nu har jag det här problemet du beskriver när man ska klippa gräset - fläckvis får det bli sommaräng, så enkelt får det bli. 😁
Tack för kommentaren//GöranR