Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Konst och trädgård eller konstig trädgård?

Med makan ute på en av våra vanliga små roadtrips. Den här gången har vi hamnat i Mullsjö, känt bl a för naturfotografi på flera olika sätt. Och hit har vi kommit efter en upplevelse på den kände danske blomkonstnären Tage Andersens gård och trädgård Gunillaberg inte så långt härifrån.

Men en sak i taget: Gunillaberg är en gård strax utanför Bottnaryd på småländska höglandet. Byggt i mitten av 1600-talet av dåvarande landshövdingen i Jönköpings län Johan Prinz, i ägo hos familjerna Prinz och sedan Lilliecreutz. Huvudbyggnaden innehåller bl a väggmålningar från 1700-talet och förklarades som byggnadsminne 1976.

Tage Andersen är en väldigt känd dansk konstnär och kulturperson, med inte minst blomsterarrangemang som specialitet. Hans butik i Köpenhamn är så populär att han kan ta entré för att ens komma in i butiken. 2008 förvärvade han Gunillaberg och har sedan byggt upp en alldeles speciell trädgård, där konstinstallationer samsas med olika blomsterarrangemang och bildar en enhet av sällan skådat slag. Gården är sommaröppen för allmänheten som trädgårdspark och kulturcentrum. Det är inte bara egen konst som visas, utan många av Tage Andersens konstnärskollegor runt om i världen bidrar med verk. Och det hela präglas av en särskild filosofi där varje moment spelar roll för det allmänna intrycket, och där till och med djuren på gården – höns av alla sorter och alla färger, getter och kor och hästar – ingår i den samlade upplevelsen.

Och det var i sanning en upplevelse. Den som väntar sig en vanlig fast fin trädgård, med perennrabatter och buskar etc blir besviken, här är en salig blandning av växter, djur och konstverk och installationer med en rikedom på visuella och känslomässiga upplevelser. Och mitt i allt detta går Tage Andersen själv omkring i sina bruna knickers med svarta strumpor (från Italien) och en brunrandig enkel skjorta – jag nämner klädseln eftersom den har kommit att bli väldigt typisk, något av konstnärens signum.

Ett litet lusthus mitt i skogen, vid en karpdamm.

Konst i det gröna.

I det nya orangeriet sökte vi skydd för regnet. Här förekommer olika kulturella händelser; balett, musik, teater etc. 

Och till slut Tage Andersen i egen hög person. 

Den här gården och trädgården borde vara mer känd. Vi hörde talas om den mer av en slump. Den är väl värd att besökas.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-08-11 22:26 | Läst 1493 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilken spännande trädgård! Och vilket ljuvligt porträtt av Tage Andersson! Älskar orangeriet! Det måste ha varit mysigt att höra regnet falla mot taket där.

Det är ju inte riktigt det man tänker på när man vandrar omkring med kameran, men jag vill ändå passa på att fråga; hur var tillgängligheten? Tror du det är möjligt att göra ett besök i rullstol, eller är det svårt att ta sig fram?
Mvh Miina
Svar från gorred 2018-08-11 22:48
Tack Miina. Verkligen en spännande trädgård, långt ifrån konventionell.
När det gäller tillgänglighet för rullstolsburna fungerar det, åtminstone uppe på gården, bra. Visserligen grusgångar, men i bra skick, och om jag kommer ihåg rätt, ramper upp till husen. Sen finns det en skogsstig runt anläggningen, men där blir det blir svårt med rullstol, tyvärr. Å andra sidan finns i stort sett allt att se på gården. Möjligen kan man få mer information via nätet.
//GöranR
miina 2018-08-11 23:05
Tack för ditt svar, Göran!
Hej Göran. Jeg må takke dig for din fine fortælling om min landsmand og suppleret med flotte fotos.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2018-08-11 22:49
Tack Erik. Väl värt ett besök - idag flera danska sällskap faktiskt.
//GöranR
Det finn så mycket spännande och intressant i vårt land, i vanliga fall brukar vi spendera sommarresorna i Sverige, fast ibland är det vissa länder som lockar och det bara är sommaren som lämpar sig. Det här var ett bra tips på besöksmål, intressant.
Svar från gorred 2018-08-12 20:16
Tack Margareta. Det finns många spännande resmål i Sverige också, särskilt utanför och vid sidan av allfartsvägarna. Men ibland är det ännu mer spännande med mer exotiska resmål förstås. Brukar njuta av dina bilder och berättelser!
//GöranR