Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

LANDSBYGDEN LEVER

Igår var jag på konsert. I Västerlövsta kyrka, i Heby. För mig som Stockholmsbo, eller ja, nästan – Tyresö – så är det här väldigt mycket landet, eller landsbygden. Jag tror att det är Uppsalaslätten; man   åker genom klassisk jordbruksbygd, vida slätter och åkrar som breder ut sig, genom byar med trevliga namn som inte sällan slutar på -tibble, eller- tuna (man kommer ju tämligen osökt att tänka på Murre från Skogstibble, eller hur?).

Och alla byar har en kyrka. Som står mitt i byn. Vilket också gäller Heby, centralort i Uppsala län, tillika kyrkby i Västerlövsta socken. Enligt Wikipedia byggdes orten upp runt kyrkan, efter att ha  blivit ett stationssamhälle på dåvarande Norra Stambanans delsträcka Uppsala – Krylbo.

De här kyrkorna har sina musikstiftelser, till dels vad jag förstår sponsrade av finansmannen Anders Wall, som för övrigt är född i närheten, i Giresta. Och här ordnas då konserter av hög klass.

Det blev en underbar konsert med ett synnerligen trevligt program som innehöll såväl Beethoven som Rachmaninov, bland annat. Och även om kyrkan inte var helt fullsatt, så var det tillräckligt fullt för att ana ett stort intresse (flera hade åkt från Uppsala).

Och att höra musiken verkligen blomma  ut och få liv efter att ha hört låtarna tragglas på pianot i vardagsrummet i flera dagar (vilket jag tar som en ynnest och bonus när min bonusdotter kommer hem till Sverige för sådana här engagemang) är något alldeles speciellt!

På återseende//Göran

Inlagt 2023-02-19 15:53 | Läst 828 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint reportage. Just kyrkan betyder väldigt mycket. Då butiken, skolan och macken lagts ner håller kyrkan ut.
Svar från gorred 2023-02-21 23:45
Tack Måns. Och kanske att kyrkan har ändrat karaktär - det är ju en fantastisk lokal för kulturevenemang, som till exempel det här. I vilket fall en samlingspunkt för bygden.
//GöranR