Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Lite om prylar, fotografering och barberque och grillad korv.

Det är för mycket prylsnack finns det de som tycker. Här bland bloggarna, hos artiklarna och i diskussionstrådarna. Det må vara så, men sanningen ligger väl här snarast i betraktarens ögon – kanske det inte är för mycket prylsnack, kanske det är för lite av allt annat som hör till fotograferandet; bilder, bilddiskussion, mer ingående artiklar och vittnesmål om situation som fotograf, drivkrafter, intressen, känslor etc. För prylarna är ändå viktiga för oss, utan dem skulle inga bilder bli tagna!

Och även om det inte är till vare sig tröst eller förklaring – prylsnacket finns överallt. Flugfiske, matlagning, särskilt grillning/barberque och musiken, men då kanske ändå mindre om det handlar om rösten som instrument, alltså sång.

Mitt nymornade intresse för barberque, dvs sedan jag skaffade den här keramikgrillen, Kamado Sumo, har fört mig in i en delvis ny värld, barberquevärlden. Och det finns prylar till allt i den här världen. Stekspadar, pizzastenar och pizzaspadar, olika typer av tändare, termometrar med blue tooth, styrda av telefonen och för att inte bara tala om olika typer av grillar och smokers. Knivarna kräver ett eget kapitel! Diskussionerna flödar, röstläget är inte sällan högt och man hamnar inte långt från sekteristiskt tänkande ibland, inte minst bland Weberentusiasterna. Tillbehörslistan är lång och märkeshysterin florerar. Vanlig pizzasten eller en Fredstone? Braständare eller Looftlight? Vilken kolsort man väljer kan vara helt avgörande, lettisk björk eller Cubakol till exempel. Och alla dessa olika kryddor och kryddblandningar som finns, olika rubs till olika ändamål, till och med olika pepparsorter i olika situationer (och olika status), eller om man ska använda Koshersalt eller Himalayasalt – vilket blir bäst på brisketen?

Men det finns inget, eller i alla fall väldigt lite man inte kan göra i matlagningsväg med den här typen av grill. Man kan röka mat, man kan tillaga svåra bitar kött länge på låg temperatur – low’n slow – och få de mest fantastiska smaker, man kan köra hot’n fast på öppen glöd, man kan göra pizza som blir bättre än den lokala pizzzerians – kort sagt; man kan i stort sett göra allt! Inte sällan är det lite omständligt och meckigt, men det hör till, som vanligt är det resan som gäller, inte bara målet. Men skönheten i det hela ligger i att det kan göras enkelt också.

Idag blev det till exempel korv och potatis till middag. Potatisen på spisen som vanligt, korven i Kamadon. Och korven var från början en rå korv, dvs den var inte rökt (kallrökt) som korven man normalt köper i affären är. Då kan man röka den först i Kamadon, på låg temperatur och några bitar rökved bland kolen (idag körsbär) på s.k. indirekt värme, för att sedan avsluta med grillning direkt över öppen glöd, med öppna spjäll för att få den här önskade grillade ytan och texturen.

Och det blev väldigt gott i all enkelhet, med lite olika såser till; kechup, PYM dvs Plain Yellow Mustard och lite Rojo Mojo som jag hade kvar sedan tidigare. Mer behövs inte. Men brisketen väntar runt hörnet, med Burnt Ends och Pulled Meat.

På återseende//Göran

Bilderna med mobiltelefonen, Huawei P10 Pro med en Leicakamera (minsann!). 

Inlagt 2020-05-28 23:25 | Läst 1831 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Grillad korv är ju aldrig fel även om vi sällan gör "rå" korv för att den hittills nästan inte gått att köpa med svenska köttråvaror. Men jag har sett att det kommit några varianter nu. Gissar att det är minst 90% män i dessa BBQforum och som köper dessa prylar :-)
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2020-05-29 12:45
Rå korv finns särskilt nu hos vår lokala kötthandlare. Ibland finns de hos typ Hemköp och ICA m fl, och ibland gör jag själv. Det är inga märkvärdiga råvaror egentligen; fläskkött/nötkött, kanske lamm, fett och kryddor men det är ju lite av projekt förstås.
Och ja, det är många - övervägande - män i dessa forum, men det kommer mer och mer kvinnor, åtminstone som deltar i diskussionerna. Kvinnorna pratar mest om tillvägagångssätt och vad man ska ha till medan männen mer (än kvinnorna) diskuterar grejorna; fördelar och nackdelar med Landmann respektive Weber eller Napoleon, Kamado Sumo eller Kamado Joe... Men barberque is the men's world 😉😎(Möjligen är matlagning ett område i stort som män mer och mer kliver in på)
Men pryldiskussionen finns alltså nästan överallt, med tendensen att lägga ut osäkerheten och okunnigheten (ej önskat resultat) på faktorer utanför sig, dvs att resultatet skulle bero på grejorna man använder. Och det är intressant i sig.
Ha det bra! Tack för kommentaren//GöranR
Ja, grillning är förutom en konstart i sig dessutom lite av det här med slowfood. Det blir väl fler bilder i segmentet matfotografi? Med tanke på mängden kokböcker och liknande som inspiration är det konstigt att det inte syns mer matfoto här på FS.
Det blir nog en liten grillning till kvällen. Tack för inspiration.
/Gunnar S
Svar från gorred 2020-05-29 12:59
Grillning eller barberque är, alldeles riktigt, en alldeles speciell form av matlagning, där inte minst slowfoodtänket tar stor plats.
Och jag har också funderat över varför man inte ser mer matbilder här, det är ju tämligen stort i andra sammanhang, kokböcker, matbloggar etc. Men det kanske inte är så rumsrent bland alla stämningsfulla naturbilder, alla svartvita och dramatiska gatufotobilder och flashiga snapshots som vi ser här på FS 😉😎.
Lycka till med kvällens barberque! Här blir det en ribeye steak low'n slow med reversed sear.
Tack för kommentaren och ha det//GöranR
Hej Göran.
Jag håller helt med dina tankar. Naturligtvis pratar människor om utrustning i olika miljöer. Både om foto om grill om cykling om ornitologi och om allt möjligt. Det är inte bara fotoentusiaster som pratar utrustning - läs bara div. föreningsmagasiner.
Härligt och entusiastiskt inlägg med fina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag togs snabbt bort från grillen i vår familj.
Svar från gorred 2020-05-29 13:50
Jag tror att grejornas betydelse fyller fler funktioner. Dels är de ju faktiskt nödvändiga för det vi gör - fotograferar, fiskar, grillar - dels kan de vara ett uttryck för osäkerhet och okunnighet, ju "bättre" och "finare" eller dyrare grejor vi använder, desto lättare är det att få bra resultat.
Samtidigt är det trevligt att ha bra grejor för det man gör, det blir lite roligare och lättare då.
Så prylsnacket finns överallt, visst är det så.
Tack för kommentaren - ha det//GöranR