Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Livets salt

Jag har skrivit om saltsjöarna utanför Torrevieja, den lilla staden söder om Alicante på Costa Blanca förut: https://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/livets-salt-och-den-rosa-saltsjon.htm

Saltproduktionen är viktig här i Torrevieja. Den gav en gång staden dess stadsrättigheter, och den spelar fortfarande en väldigt stor roll för områdets försörjning, tillsammans med turism, fiske och handel.

Idag fick jag möjlighet att komma närmare och se på tillverkningen vid den rosa sjön, Laguna Rosa de Torrevieja – det finns en motsvarande sjö lite längre norrut, Laguna Azul de la Mata.

Man producerar mer än 650 000 ton salt per år, som blir till alla sorters salt man kan använda – känt för sin höga kvalitet – även om den största delen blir vägsalt. Området är jättestort, och klassificerat som nationalpark.

Det var mäktigt att se saltbergen lite mer i närbild, saltkristallerna blänkte i solen och det såg ut som grovkornig snö, typ snön uppe i Riksgränsen sent i maj, fast fastare och hårdare konsistens.

Och så den röda sjön, med färg från algen Dunaleila Salinas.

Alla bilder tagna med mobiltelefonens kamera, Huawei P10 Mate

På återseende//Göran

Inlagt 2018-12-28 23:18 | Läst 1894 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja sehär mobilen kan den, fina bilder ;)