Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Mer om vad är en bra bild, och för vem?

Stötte på begreppen ”wu” respektive ”wabi” i en annan blogg, relaterat till bild, bildupplevelse och bildkvalitet. Det gav näring åt mina allestädes närvarande tankar om själva den här grejen med ”vad är en bra bild”, som jag reflekterat över tidigare.

Det var lite svårt att riktigt greppa innehållet i wu/wabi. Som jag förstår det handlar wu om hantverk, hantverksskicklighet, men inte bara om det, utan också om någon slags känsla i detta, att liksom lägga ner sin själ i själva utförandet. Wabi skulle innebära ännu mer av känsla, nostalgi eller att ingå i ett sammanhang, att det skulle liksom finnas en själ i bilden (i det här fallet), möjligen något som skulle bli mer universellt. Det finns av allt att döma ytterligare ett begrepp, sabi, som används tillsammans med wabi och som då är ytterligare dimension av känsloupplevelsen, ännu mer av nostalgikaraktär. (I detta ska sägas att jag är fortfarande inte alls hemma med begreppen, jag kan mycket väl ha både missuppfattat och hamnat snett i övrigt med tolkningen)

En direkt sanning är att en bild hör hemma i sin kontext. Upplevelsen, och i samband med detta, värderingen av bilden ligger i betraktarens ögon. När jag tar bilder från ”min värld”, kan jag lägga ner min känsla i bilderna, de betyder mycket för mig. Likaså, mina vänner, som finns i den här världen, kan på samma sätt se betydelsen av bilden, värdet av den, eftersom den är hämtad från vår gemensamma värld, och finns i den kontexten, i det sammanhanget som vi delar.

Bilden kan i detta äga grad av kvalitet, någon slags hantverksskicklighet – komposition, skärpa, färgrymd, dynamik etc, men det räcker inte för alla andra, för att göra bilden bra, eller intressant i ett större perspektiv. Det som ger en djupare upplevelse är då själva delaktigheten, känslan av sammanhang, att man, när man ser bilden, ingår i ett större helt tillsammans.

Så, jag var och hälsade på min gamla kör häromdagen, men mitt nya objektiv Olympus mZuiko 40-150/2,8. De här människorna känner jag väl, sedan långt tillbaka. Världen vi delar, barbershopsång, är likaledes bekant av oss, vi tillhör den tillsammans. Det finns en hög grad av igenkänningsfaktor för oss i vår gemensamma värld, vi ser och känner igen känslan, och då är bilden bra, för oss, även om den inte räcker till i ett ännu större sammanhang. Och mer och mer räcker det för mig. Den här typen av dokumentation blir mer och mer mitt fotograferande. 

Sen måste jag uttrycka min glädje med mitt nya objektiv. Värdelösa förhållanden ur ljushänseende, färg/vitbalans etc, fick jobba med höga ISO-värden, men ändå, alltså. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-02-15 10:45 | Läst 2629 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
2015-02-16 15:18   Gunnar Björklund
Bilderna har verkligen fångat glädjen hos kören under detta rep som hade något magiskt över sig tack vare de coacher som lyckdes locka fram ett riktigt bra sound från vår kör.

Grattis till ditt exellenta fotoarbete!
Svar från gorred   2015-02-16 22:49
Tack Gunnar. Och visst var det så. Vi erfor detsamma på lördagen i E-men.
Hej Göran.
Jag håller med dig och känner på samma sätt. I mitt fall tillsammans med bilveteraner och bilar. Det är trevligt att man kan kombinera flera intressen och hobbies.
Jag gillar den sista bilden som visar stor låt glädje och koncentration.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från gorred   2015-02-16 22:51
Tack Erik - och bilderna har ju ett större värde i sitt sammanhang, även om jag försöker göra dem s¨å bra som möjligt ändå, förstås. Och det här med olika fritidsintressen, det är kul att kunna pussla ihop dem.
Svar från gorred   2015-02-16 23:36
Tack Erik - och bilderna har ju ett större värde i sitt sammanhang, även om jag försöker göra dem så bra som möjligt ändå, förstås. Och det här med olika fritidsintressen, det är kul att kunna pussla ihop dem. Och jag tror att det man är riktigt intresserad av tar man bra bilder på också.