Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Mera och störrre humlor

Fortsätter att leka med min nya makroglugg. Som vanligt ställer mina trädgårdshumlor upp som modeller. Idag satt de mer stilla, det var kallt och blåste, men då blev det också svårt att fokusera för att blommorna svajade så vilt. Det är härligt att slippa beskära så mycket, skalan blir sån här ändå, samtidigt som skärpedjupet blir nästan hysteriskt kort, när jag för att få tillräckligt snabb tid i det knappa ljuset måste blända upp till största bländaren.

Olympus 60mm/2,8 Macro sitter just nu väldig bra på min OMD E-M5.

På återseende//Göran

Inlagt 2013-09-03 03:59 | Läst 5604 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina humlor Göran !
Jag vet hur svårt det kan vara med det korta skärpedjupet när det blåser och motiven dessutom är rörliga i sej. Ettan blir min favorit.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2013-09-03 08:51
Tack för kommentaren. Ur skärpedjupssynpunkt handlar det ju här bara om enstaka millimetrar vid största bländaren. Men kul att leka med det också ur bildkompositionssynpunkt. Han(?) satt i alla fall stilla ;).
jupp det blir ju en kompromiss, mellan snygg enfärgad bakgrund och skärpedjup. Vackra humlor och snygga avmättade färger i bilderna. Ibland kan det löna sig att gå upp i ISO lite beroende på hur din kamera presterar och nån form av reflexskärm (folie, vit kartong, spegel) men macro när det blåser är ju lite knepigt. Gäller att hålla andan:)
Tack. Just här handlade om att få tillräckligt korta slutartider, det var ganska svagt ljus, sent på kvällen. Det är långa stjälkar på blommorna, så rörelsen blev större pga av det. Just min kamera funkar bra tom ISO 1600, hyggligt upp till 3200, hjälpligt däröver. Brukar ändå försöka hålla mig till låga ISO, i närheten av basvärdet, har en inneboende motvilja mot att pressa. Kanske får försöka tänka i andra banor?
Sen kan jag tycka att kort skärpedjup t o m på humlan kan vara lite läckert, även om det går att finslipa var jag lägger skärpan på insekten då. Vi får se om det kommer mer humlor :)
Det är svårt att plåta humlor, men Du har lyckats bra!
Svar från gorred 2013-09-03 17:02
Tack. Håller med om att det är svårt, hittills bara liten behållningsprocent. Men det är kul, och humlorna bor ju i min trädgård, så de är lättillgängliga.