Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

"Mobilfotografi"

Vi har en tendens att vara beskäftiga, vi som har en kär hobby som tar mycket av vår tid och vårt intresse. Vi ser på alla dem som försöker sig på vårt gebit med en von oben attityd, och vi vill gärna gå in och tala om hur man egentligen gör, dvs hur vi gör. Se bara på alla videos på YouTube, alla tutorials och inte minst på program i TV, som till exempel ”Alla är fotografer”, vilket i och för sig var ett synnerligen trevligt fotoprogram.

Tydligen gäller detta inte bara Sverige, utan också Skandinavien i ett lite större perspektiv. I Norge har man uppmärksammat att många tar bilder med sina mobiltelefoner (precis som hos oss), men eftersom det man mest ser är ”selfies”, ”matbilder” och ”solnedgångar” så gör man ett TV-program som ska lära folk att ta "ordentliga" bilder, även med mobilen.

Detta resulterade i en väldigt trevlig (norsk) TV-serie förra året, ”Mobilfotograferna” som också sändes i Sverige. Hade totalt missat, men hittade av en slump nyligen och plöjde igenom 4 eller 5 halvtimmeslånga avsnitt. Det hela gick ut på att sex passionerade mobilfotografer (finns det sådana egentligen?) i två lag fick uppgifter av professionella fotografer för att sedan bli bedömda. Till slut valdes två personer ut för en final. Mycket intressant, och faktiskt också till dels lärorikt, för vet ni vad? Den fotografiska bedömningen och samtalet skilde sig inte åt från vad vi försöker här, vi som använder ”riktiga” kameror. Ingen skillnad. Kamera som kamera, liksom. Väldigt befriande.

Kan rekommenderas! Se länk: http://www.svt.se/mobilfotograferna/ 

PS: Alltså begreppet ”mobilfotografer” är ju intressant i sig. I linje med det kan man då tänka sig DSLR-fotografer? Kompaktfotografer? M43-fotografer? Leicafotografer? Spegellösa fotografer? Jag ser hur det kan dra iväg hur långt som helst. Och det är väl ingen skillnad vilken utrustning man använder? Eller… DS

På återseende//Göran

Inlagt 2016-12-25 20:50 | Läst 2676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran.
Jeg mener at disse holdninger og udviklinger inden for fotograferingen er gældende i mange lande - også her i DK.
Det er ikke alle SVT-udsendelser, som man kan få adgang til udenfor Sverige - og de her er desværre nogle af dem.
Mv.h. Erik/DK
Svar från gorred 2016-12-25 22:13
Vad synd. Ett väldigt trevligt program för alla oss som är intresserade av fotografi och att fotografera. Och att sprida kunskap är egentligen aldrig fel.

Fungerar det inte via exempelvis Netflix då? Netflix fungerar exempelvis för mig i Spanien, men då utan svenska undertexter. Tänkte om det var likadant i Danmark. Och norska är ju tämligen lätt att förstå för alla oss skandinaver, tänker jag.

//GöranR
Erik Madsen 2016-12-25 22:50
Jeg har Netflix, men der havde jeg ikke tænkt at se efter, måske.
Det er sjovt nok, at du siger at norsk er let at forstå - det synes jeg ikke. Jo hvis det ikke er for meget dialekt.
Mvh. Erik.
Svar från gorred 2016-12-25 23:48
Kanske gör det för lätt för mig - tänkte kanske mer på hur lika det ändå är stavningsmässigt. Men förstås, olika ord... Undskyld.
//GöranR
Svar från gorred 2016-12-26 01:21
Intressant - så det handlar också där om det talade språket. Norskan och svenskan är ju ändå lättare att förstå sinsemellan, danskan skiljer ut sig, framförallt talspråksmässigt, åtminstone den moderna danskan . Jobbade en sommar på Färöarna, den danskan man pratade där var på något sätt renare och tydligare, och direkt lättare att förstå. Man sade mig att det var någon slags officiell och mer gammaldags danska. Och jag lärde mig till nöds att räkna (hjälpligt) på danska :).
Jaja, och en gång var allt samma språk.
Ha det godt//GöranR
Erik Madsen 2016-12-26 17:24
PS: Et sidste om sprogforståelse- i denne omgang :-)
https://www.youtube.com/watch?v=K8U6FixTtOw
Det er utroligt hvad et blogindlæg kan føre med sig - sjovt.
Mvh. erik.
Har du en Leica M3?? :)
/B
Svar från gorred 2016-12-25 22:09
Jag kör min beprövade Samsung S6. Å sen kompletterar jag med mina Olympuskameror. Vem behöver en Leica då ;)

Men kolla in länken, jag kan verkligen rekommendera serien. Programmet försvarar sin plats i det fotografiska samtalet, även om det handlar om fotografi med mobilkameror.
//GöranR
Svar från gorred 2016-12-26 12:15
Tillägg: Bilden är symbolisk, från en fotofika på Fotografiska och visar tre olika typer, eller generationer om man så vill av fotografiska verktyg.
//GöranR
Jag tar många familjebilder med mobilen som används vid kommunikation med familjemedlemmar, via olika kanaler. Ute i "fält" föredrar jag en riktig kamera.
- hawk
Svar från gorred 2016-12-25 23:45
Jag håller med, använder mobilen mest som komplement. Men, jag tror faktiskt att vi underskattar kameran i mobilen ibland. Och det här programmet var riktigt bra! Mycket bra snack om fotografi; känsla, budskap, motiv, tips etc etc. Det handlade framförallt om fotograferande. Och det är ju svårt att få nog av, oavsett vad man använder för redskap.
//GöranR
Knäpper ganska mycket med mobilen och det känns ofta lätt och bekvämt tycker jag. En riktig kamera med kvalité är fortfarande basen i mitt fotograferande med sökare och större sensor. Även om det är själva bilden som är viktigast är det det trevligt när kvalitén är så bra som möjligt.
Svar från gorred 2016-12-26 12:17
Instämmer till stora delar. Mobilen mest ett komplement. Men man får inte underskatta kvaliteten på bilder från mobilkameror heller. Många väldigt bra bilder i programmet, även kraftigt uppförstorade.
//Göran R