Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Musikalisk totalupplevelse

Stockholm City Chorus är en av världens bästa kvinnliga körer, framförallt i sin huvudgenre, barbershopen, men också när det gäller mer klassisk körmusik. Deras sound präglas av en påfallande renhet och pregnans, förutom fyllighet och balans mellan de olika stämmorna.

Och barbershopmusik är ju fyrstämmig a capellamusik, dvs utan instrument eller ackompanjemang, med en något annorlunda tonbild än den klassiska körmusiken; man strävar efter fylliga ackord som ”ringer”, bildar övertoner, vilket man får med täta harmonier i en något annorlunda stämsättning.

Kören har kvalificerat sig till de internationella mästerskapen som går av stapeln i Las Vegas om någon vecka. De kommer att göra flera konserter i USA i samband med tävlingarna, och de började sin turné igår, här i Stockholm.

Tävlingarna innehåller en semifinal och sen en final, för det tio främsta körerna. I finalen är kravet på att det ska röra sig om just barbershop inte så viktigt, där är det mera show och underhållning som gäller. Och det här har SCV tagit fasta på. Man har som finalpaket skapat en fantasivärld, en sagoskog, som kuliss till musiken, som i sin tur består av flera sånger som är vävda in i varandra.

Jag hade förmånen att få ta del av programmet, och det var en mäktig upplevelse där det visuella och musikaliska tillsammans gav en upplevelse som inte lämnade någon i publiken oberörd. Show och underhållning i väldigt hög grad alltså. 

Det var svåra förhållanden fotomässsigt, som det ofta är i konsertlokaler, underligt ljus och jag satt långt bak och hade inga möjligheter att ändra fotovinkel eller avstånd. Det blev lite rakt-påfoto från publikhåll. I sådana här lägen är det gott att ha favoritobjektiv som man vet levererar ändå, i det här fallet mZuiko 75/1,8. En något underlig och ofta obekväm brännvidd, alltså relativt FF 150mm, som emellertid ofta har visat sig fungera bra vid just konsertfoto. Snabb fokus, och väldigt skarpt över hela bilden, nästan oavsett bländare. 

På återseende//Göran

Inlagt 2017-09-28 12:48 | Läst 2348 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Låter som en häftig upplevelse vilket även dina bilder förmedlar.
Ser verkligen häftigt ut.
Svar från gorred 2017-09-28 13:30
Tack för din trevliga kommentar Margareta. Jo, den kören förmedlar alltid häftiga upplevelser, musikaliskt och underhållningsmässigt i övrigt.
Hälsningar//GöranR
Hej,
Mycket bra bilder av en kör.
Ha det bra
Bob
Svar från gorred 2017-09-28 15:07
Man tackar! Ha en bra dag du också.
//GöranR
Hej Göran.
Jag har inte sett någonting så här tidigare. Och du behöver inte "ursäkta" någonting alls - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK
PS: Självklart fick jag google.
https://www.youtube.com/watch?v=1iwi_MS0Bns
Svar från gorred 2017-09-28 22:24
Tack för en väldigt trevlig kommentar Erik! Och visst sjunger de vackert?
//GöranR
Sköna o samkörda tjejer, fina bilder! Hälsn, LO
Svar från gorred 2017-09-29 00:17
Tack, LO.
//GöranR