Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

När det lägger sig som en slöja över landskapet och ger den här mjuka stämningen i bilden

Varje tisdag morgon åker jag på väg till jobbet över bron som går över sjön Orlången, en av alla – otaliga - sjöarna på Södertörn mellan Haninge och Huddinge.

Orlången är en långsmal sjö som ligger i ett spricklandskap och en gång, likhet med många andra sjöar i området, som Magelungen och Drevviken, var del av Östersjön, vikar som kilade in sig i landet.

Utsikten över sjön är formidabel, åt bägge hållen, och är aldrig sig lik från dag till annan eller vecka till vecka. Sommartid kluckar de blå vågorna mot vassen, med det gröna och täta bladverket som kantar sjöns stränder. På höstarna lyser träden i höstens alla färger och nu ger dis och dimma sjön en närmast mystisk karaktär.

Varje gång jag har åkt över bron har jag velat fotografera. Det har hittills stupat på att jag inte haft nån kamera med mig, eller haft tid att stanna (ofta ute i sista minuten, och sen hänsyn till trafiken).

Så, i onsdags, då jag både hade tid och kameran med mig, och åkte den här vägen i annat ärende, kunde jag äntligen stanna och gå ut på bron med min kamera i högsta hugg.

Skymning, lite regn i luften och dis och dimma som effektivt suddar ut detaljer och färger och som ger den här lite förtätade stämningen  som skulle kunna vara hotfull men inte är det, mer som om man tittar genom något som inte är så genomskinligt...

Österut, mot Haningehållet

Åt andra hållet, dvs mot väster (ungefär), eller Huddingehållet. 

Och när jag nu ändå stod där kunde jag ta lite mer bilder, olika vinklar, olika utsnitt... Olympus E-M5 mk III med mZuiko/Olympus 25mm/1,8, 1/10 sek vid f/5,6. ISO 2oo

Vi har naturen väldigt nära oss, in på knuten, trots att vi bor i en storstad. Vi är lyckligt lottade i detta!

Å idag snöar det!

På återseende//Göran

Inlagt 2019-11-29 10:49 | Läst 1722 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där objektivet, som motsvarar 50mm, har jag hört mycket gott om. Och bildstabiliseringen klarar 1/10 sek galant som det verkar.
Svar från gorred 2019-11-29 16:30
Tack för kommentaren Ragnar. Den här kombinationen, med EM-5 mkIII och Olympus objektiv 25mm/1,8 är väldigt behändig. Tillräcklig skärpa, och som sagt, en väldigt bra bildstabilisering. Ett nöje att använda på fri hand.
//GöranR
Mäktiga och snygga bilder..Tycker mig se en liten försiktig rörelse i ena bilden,snyggt..
Fenomenet känns förövrigt igen, att inte kunna stanna när det dyker upp en härlig vy.
Ibland ges möjligheten vid ett annat tillfälle, bland får det stanna som ett minne allena.
Andra bilden är grymt snygg..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2019-11-29 16:32
Tack Gunte, uppskattas. Du menar #4, en liksom dragning i bilden, inte helt medveten, men jag gillar resultatet.
//GöranR
Hej Göran.
Det er en meget dejlig dagbogs blog med fin gennemtænkt tekst og nogle smukke stemningsfulde fotos. Jeg synes at nummer 5 er toppen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-11-29 16:34
Tack Erik. Jag har åkt över den här bron så många gånger nu, det var bra att det äntligen blev av. Om #5 - jag såg hur björkarna växte och speglade sig ner i vattnet - kul att du gillar bilden.
//GöranR