Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

När en man lovar att göra något finns det ingen anledning att hans fru påminner honom varje halvår

En trädgård är inte bara gräsklippning, ogräs och vackra blommor i rabatten. Att sköta en trädgård är också tungt arbete med att gräva, släpande av stora stenbumlingar, brottas med stenhård mark, fylld med sten och rötter – väldigt mycket Karl-Oskarkänsla, där han slet med den magra marken i Småland innan han emigrerade – men också den djupa känslan av tillfredsställelse när planering, gravande och krattande är klar, när man öst på två stora lass grus (cirka 1 ½ ton!) och snyggat till och äntligen kan gå runt garaget och ha en plats där man kan ställa ifrån sig saker.

Alltså: Våren 2001 flyttade vi in i vårt då alldeles nybyggda hus. 2005 byggde vi garage. Ganska direkt ordnade jag med gången mellan garage och hus, satte plattor och marksten som jag hade kvar, det var ju den vägen som var nödvändig att få i ordning. Marken/området runt garaget på de andra sidorna fick vänta, preliminärt.

Sen gick åren. Diket runt garaget, fyllt med allehanda bråte och fullständigt livsfarligt att beträda, förutom att det var fult och skräpigt, blev ett ständigt dåligt samvete, något som skavde och irriterade, men ett skav man på något sätt vande sig vid, en ständigt närvarande obehagskänsla som man utvecklade stora skygglappar till. Under årens lopp har jag haft tusen tankar om vad jag skulle göra, hur det skulle se ut, det ena projektet syntes jobbigare  än det andra.

Men så var det fint väder förra veckan och jag fick ett ryck. Jag började gräva, kratta, forma och försöka jämna till, jag såg resultat ganska meddetsamma, och fortsatte med att släpa stora stenar, som jag hade liggande sedan tidigare, och det började ta form. Och då var det enkelt att fortsätta. Och, nu, när det är klart – den djupa känslan av tillfredsställelse, över att det är klart, över att jag erövrat ytterligare en bit av tomten och trädgården, över att jag äntligen kommit mig för att ta itu med hela projektet, som alltså legat och mognat i tio år, det är värt allt slit.

Och så här i efterhand, det är roligt att ha projekt så här, och det är roligt att jobba med något som blir bra till slut, att ta i, att känna sig trött och mör i kroppen – det ligger något djupt i att ta i och svettas. 

Samsung S4

På återseende//Göran

Inlagt 2015-08-30 16:42 | Läst 2772 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det ser ju mycket bra och städat ut. Lite så där att man vill gå ett extra varv runt garaget eller?
Svar från gorred 2015-08-30 19:57
Precis på pricken, Ann-Mari. Undrar hur många varv jag gått bara för att jag kan, för att det går och jag är så glad att det här äntligen blev av.
Ha det//GöranR
Intressant projektberättelse som jag inte skall visa min fru! :)
Fina och mycket skarpa bilder,
men kanske litet provocerande på en Fotosida...? ;)
/B
Svar från gorred 2015-08-30 19:56
Och dessutom grejade med i Instagramfilter. Ser fram emot nästa generation Samsung, närmare bestämt S6 eller S7 som lär vara grymma(re), bäst i test etc etc... ;-)

Tack Bengan i övrigt. Men ibland får det ta den tid som behövs.
Hälsningar//GöranR
Käck blogg och bra bilder till denna.
Brukar vilja vara positiv men måste vara lite negativ då jag vet
att du blir inte fri från ogräs för det kommer mellan stenarna.
Vi har små käcka fåglar som släpper ner en del och vinden
kommer med många.
Men må gott så länge av att du gjort denna insats i trädgården.
Jag skall ut nu och planera för kommande höst det måste jag
nu för till våren är det för sent då ser jag inte hur plantorna
ser ut fullvuxna.
Lev väl ha det gott
Gun-Inger
Svar från gorred 2015-08-30 21:09
Tack Gun-Inger. Just nu är jag så glad att det här projektet blivit av, och att jag rott det i land. Jag är inte så rädd för ogräset, jag vet att det finns där, men marken hade inget från början,. det ligger en fiberduk under fyllningen och om det sen kommer, liksom det gjort på garageuppfarten, så kommer det. Det hör till.
Låter trevligt med trädgårdsplaneringen, jag ska också göra det snart, dela och flytta lite växter etc.
Ha det gott//GöranR
Gun-Inger Arvidsson 2015-08-31 00:23
Förstår dig vet hur det kan vara med stora projekt.
gia
Sten och grus är fint tillsammans med det gröna, snyggt!/ Björn T
Svar från gorred 2015-08-30 23:52
Tack Björn. Funderade på en sån här mur med färdiga stenar, men kom fram till att natursten skulle bli bättre. Lite svag för det naturliga så här. Nu väntar jag bara på att det sådda gräset ska växa upp och fullborda det hela.
Hälsningar//GöranR