Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

När zoomen inte riktigt räcker till - en fågelfotografs dilemma

Efter att ha lyssnat på Jan Gustafsson från Tibro när han berättade om hur man tar fågelbilder, och bland annat illustrerade med bilder från Hornborgasjön blev jag väldigt frestad att försöka själv. Och tillfälle bjöds förrän jag anat! 

Den årliga påskresan till Skövde och familjehögtider innebär ju också ett besök på Trandansen. Jag kommer ihåg från förr om åren hur långt det är till fåglarna, fastän man tycker sig stå nära, och hur svårt det är att fokusera, särskilt om man vill försöka fånga flygande fåglar, vilket man vill eftersom tranorna är så graciösa och vackra när de flyger. 

Jag försökte med lite olika objektiv, dels 40-150/2,8 vilket blev 300 mm alternativt 420 mm med extender - ett i sig underbart objektiv, snabbfokuserande och jätteskarpt - men också med mitt gamla 70-300 mm till det "gamla" 43-formatet, som i sig är ett habilt objektiv, fokuserar rimligt snabbt på min Olympus EM-1 och som alltså motsvarar 600 mm.

Men det var svårt ändå. Det var svårt att hänga med, det var svårt att få bra fokus och avståndet innebar en del disighet som blurrade till i bakgrunden. Och när det gällde flygande fåglar hjälpte det inte riktigt att jag prövade olika fokusinställningar och körde maximal snabbhet - det blev mycket spray'n pray - behållningsprocenten var ändå ledsamt låg.

Några bilder blev det i alla fall, ett urval av de 15000 tranorna som dittills (påskafton) gästade sjön tillsammans med alla andra fåglar.

En svängom i det gröna

BIF, dvs Birds In Flight

Det var gott om andra fåglar också, och de flög de med.

Och det var inte bara tranorna som dansade: - Kan de så kan väl jag, eller?

Nu dansade inte alla tranorna heller, men några gjorde lite försök ändå.

Och det här med fågelfotografi; det är svårt. Fast ändå roligt om man nån gång skulle få till det.

På återseende//Göran

 

Inlagt 2016-03-29 21:32 | Läst 2632 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Roligt att få se fågelbilder från dig! Bra bilder dessutom, och otroligt mycket fåglar!/ Björn T
Svar från gorred 2016-03-30 09:12
Tack Björn. Vi hälsar ju på där varje år, och det är lika frustrerande - men roligt - varje gång.
Hälsningar//GöranR
Jag hade bestämt mig för att inte besöka Hornborgasjön dessa veckor då turistanstormningen är som värst, men det löftet har jag inte lyckats hålla. Det har blivit många tusentals bilder där ute den senaste veckan. Håller med om att fågelfotografi är svårt, riktigt svårt. Men kul så in i bomben.
Svar från gorred 2016-03-30 09:15
Jo, svårt ur många avseenden. Just vid Hornborgasjön är fåglarna på en gång tillgängliga men också svåra att fånga. Men det är en härlig syn, och roligt att försöka dokumentera, även om våra resor dit inte definitionsmässigt är fotoresor.
Hälsningar//GöranR