Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Nationalmuseum med Pen F

Besök på Nationalmuseum idag, ett måste ur flera aspekter. Dels för att se hur det blev efter ombyggnad och restauration - det var ju ändå 5 år sedan vi var där senast, men också för att det fortfarande är fritt inträde. Det pratas ju om att muséerna ska avgiftbeläggas, igen... Nu spelar det väl inte så stor roll, men ändå.

I alla fall, intresset var stort. Det var kö och man släppte in begränsat antal besökare åt gången. Det har av allt att döma varit en tämligen genomgående ombyggnad och restauration, men resultatet är bra, i mina ögon. Utställningarna är intuitiva, lokalerna vackra och det är lätt att hitta och gå igenom. Restaurangen och kaféet är nya, och jag kan verkligen rekommendera restaurangen. 

Snön som lagt sig på fönstertaket bildade mönster.

Trappan kändes igen, och inbjöd naturligtvis till försök att åka på ledstången.

Att titta i mobilen var inte tecken på ointresse - Nationalmuseum har en egen app som kan fungera som informationskanal och en egen rundtur.

Alla typer av besökare...

En avdelning med formgivning och materialanvändning under olika epoker, här bakelit som man knappast ser så mycket av idag. Kameran är en engelsk Purma Special, helt byggd i bakelit, med plastlinser i sökaren. Fast designen saknar en del för att jag ska tycka den är snygg och vilja använda den. 

Restaurangen av modernt snitt, och samma pojkar som åkte kana på ledstången utmärkte sig även här. 

Den smörbrynta torskryggen var bland det godaste i den vägen som jag ätit. Hemligheten är, fick jag reda på, precis 43 grader!

Allt vi såg var vad jag förstår muséets fasta utställningar. Den initiala öppningsutställningen var över. Men det finns mycket att se, och nya NM har blivit en trivsam plats som är väl värd att besöka. 

Och Pen F fungerade bra. Alla bilder utom maten är tagen med kameran i monokromläge, jpeg som knappast behövt något extra processande i Lr. Den är behändig att ha med sig, och behändig att hantera, jag trivs mer och mer med den och den vinner poäng för varje gång jag använder den. 

På återseende//Göran

Inlagt 2019-02-02 20:17 | Läst 971 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan bara hålla med om Nationalmuseum, det är riktigt fint! Men helst ska man besöka det en vardag, så slipper man köa.. Har varit där två gånger, det lär bli fler.. Låter fint att maten är så bra, men det är också Fredrik Eriksson som står för den..
Hälsn!
Helt rätt, antagligen betydligt lugnare då. Men väl inne uppfattade jag inte att det var någon trängsel, lokalerna tog emot oss alla.
Hälsningar//GöranR
Jag har läst att gardinerna är neddragna där för att de är defekta och ska bytas ut. Det sänker ju betyget rejält eftersom en poäng med den stora restaureringen var just ökat ljusinsläpp. Arbetet med detta ska pågå feb-mars, så under den tiden avstår jag för min del ett besök där. Men kul att se lite bilder därifrån!
Svar från gorred 2019-02-03 11:05
Tack Ragnar. Det där om gardinerna visste jag inte. Ibland har man ju kontrollerat ljusinsläpp för att skydda målningar etc, också. Gardinerna störde faktiskt inte, även om jag kan tänka mig en effekt av allt ljus annars.
Det var ändå värt ett besök i mina ögon.
Ha det//GöranR
Hej Göran.
Jag vet inte om jag tidigare har gratulerat med den nya kameran, men en bra handling kan inte göras för ofta - så grattis med din Pen-F. Jag är glad att du också kan ta vackra "s/v-jpg-foton" direkt från kameran.
Det är ju som om du vet en av mina "kæpheste" :-) :-)
Snömönstret är godt set och nummer 3 gillas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2019-02-03 16:31
Tack Erik. Jag blir mer och mer nöjd.
//GöranR
Där har jag inte varit än, ser lockande ut! Men det är kanske Pen-kamerans "fel", att det ser så trevligt ut alltså.....Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2019-02-03 20:47
Ja, du vet, jag gillar ju den kameran, så jag kanske tar bättre bilder med den då... 😉
Nå, det var ju bara en tanke. NM väldigt trevligt, värt ett besök!
Ha det//GöranR