Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Objektivlocksobjektiv

Olympus släppte 2012 av någon outgrundlig anledning ett objektiv som egentligen är ett objektivlock, fast med tre glasbitar i. Med sina 15 mm’s brännvidd är det en måttlig vidvinkel ( 30mm motsvarande FF), med en fast bländare f/8 som borgar för ett stort skärpedjup. Det finns egentligen inte några inställningsmöjligheter förutom ett reglage som bestämmer oändlighet eller närbild, och det finns ingen elektronik alls. Principiellt blir det som någon slags forna tiders lådkamera, eller nåt.  Jag fick det på köpet med någon av mina Olympuskameror, och har egentligen aldrig använt det. På engelska heter det Body Cap Lens, och fyller ingen funktion  utöver vad man lan hitta i den vanliga objektivarsenalen. Möjligen som gatufotoobjektiv, eller att leka med Art Filter, vad vet jag. 

Jag är inte överdrivet förtjust i att försöka efterlikna gamla kameror och bildresultat med de nya moderna och elektroniska grejorna. Bättre då att faktiskt använda dem, men samtidigt frestade det att begränsa sig, och kameran blir med det här objektivet optimalt fickvänligt och diskret.

Jag tog faktiskt ut ekipaget ifråga på en lunchpromenad, men mer om det senare. 

På återseende//Göran

Inlagt 2015-02-24 22:15 | Läst 4743 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har också ett sådant, vilket jag provat några enstaka gånger. Bilderna har inte blivit fullt så dåliga, som man kunde förvänta. Det ska bli intressant att få ta del av dina erfarenheter. /Jan Eric
Svar från gorred 2015-02-24 23:00
Ska lägga ut när jag fått tid att köra bilderna genom Lightroom. Vad jag kan se är just det du nämner, dvs att bilderna kanske inte blir fullt så dåliga som man kan tro, även om det lämnar mycket övrigt ändå att önska.