Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Om att våga gå sin egen väg, vara nöjd med det man har och lägga krutet på väsentligheter

När Robert Capa, Cartier-Bressons, Felix Mann och Gunnar Lundh och de andra stora grabbarna köpte sina Leicor, på 20-30 – talet, bröt de med den rådande traditionen. Istället för de stora och otympliga bälgkamerorna, eller ännu otympligare glasplåtar hade man nu en liten och behändig kamera, för ”kinofilm”, låt vara med mycket mindre bildrutor.

Och så gjorde de historia. Och Leican blev kultförklarad. Och så sa Gunnar Lundh nånting om att dagens banala bild kan bli unik i morgon, relativt att han i mycket fotograferade vardagsbilder utan att arrangera dem.

Sånt här gillar jag att höra, eller läsa, inte minst i dagens tekniknördiga samhälls(läs kamera)debatt, där små sensorskillnader blir jättestora i diskussionstrådarna och man på allvar diskuterar (förlåt) skitsaker i kamerornas ergonomi och layout och specifikationer i övrigt.

Till slut är det alltså den gamla sanningen som gäller, dvs att det är den som håller i kameran som är ansvarig för bildresultatet, inte kameran.

Så får jag ytterligare bekräftelse att jag gör rätt i mitt kameraval i alla fall – inte minst eftersom jag är nöjd med mina Olympuskameror och objektiv, behöver jag inte lägga mer energi på att grubbla över min utrustning. Istället ska jag fokusera på att göra bättre bilder.

En banal vardagsbild, javisst, från en skoaffär i Spanien, Torrevieja. Men, som sagt, den kan vara unik i morgon, vem vet?

På återseende/Göran

Inlagt 2014-05-30 22:43 | Läst 6305 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Förbaskat bra diskussionsämne och ett lika bra ställningstagande. Jag har hållit på med teknik i 50 år och IT i över 30 år. Vad är poängen med att köpa en Lamborghini och dessutom pimpa den, om man ändå inte klarar av att få i nyckeln i tändningslåset:)
Svar från gorred 2014-05-31 00:49
Precis. Man får väl först lära sig köra den bilden man har. Och om det dessutom är hastighetsbegränsningar så har man ingen glädje av att den går i 240 knyck.
Håller med, Olympus är den mest prisvärda o välgjorda kameran, och med kanongluggar, inklusive Panasonic! LO
Svar från gorred 2014-05-31 00:50
Jo för mig är det den bästa kameran. Finns inget övrigt att önska. Ha det//GöranR
ztenlund 2014-05-31 13:43
Så hur skiljer ni er från andra när ni nu deklarerar att just er kamera är bäst? Jag har lite svårt att se skillnaden.
Svar från gorred 2014-05-31 14:02
Bäst för mig! Andra fotografer må tycka att deras kameror är bäst, för dem.

Och som jag skrev: Jag behöver inte lägga ner energi på att grubbla över min utrustning, utan lägga den på att försöka förkovra mig vad gäller fotograferandet. Mina kameror räcker till.

Du verkar ju också ha bra kameror ;) //GöranR
ztenlund 2014-05-31 14:24
Du skrev ut det, men det gjorde inte LO, varför jag ställde frågan. Egentligen är det sannolikt så de flesta tycker, det vill säga att kamera x är bäst för dem just nu, men sedan överförs det i någon slags generell diskussion där andra antas vara beskaffade på samma sätt. Då slutar det inte sällan med att några står och stångar pannan blodig, vilket är helt dödfött eftersom det grundläggande antagandet är felaktigt.

Systemkameran som jag oftast använder är nog i alla fall "hyfsad" ;), men den är ju rena stenåldern i digitala sammanhang. Sensorn dök upp redan 2007, men det går konstigt nog att ta bilder med den fortfarande. Låt vara att det är småbild dock. Som jag antyder i ett svar nedan så är det inte så mycket att klaga på, men det finns en brist med skarpa ljuskällor mot mörk bakgrund på höga ISO, som ibland visar sig. Det är egentligen det enda som kan motivera mig att byta, annat än rent prylnörderi (som jag försöker stävja), då jag gillar att fotografera handhållet på kvällen/natten. Jag tycker just att identfiera vad som är det som de facto brister i det man har nu, är det man bör göra, om man vill göra byten som är i någon mening motiverade. Annars är det lätt, åtminstone för en del, att hänfalla till resonemang om 0,5 stegs bättre dynamiska omfång på bas-ISO och liknande. Det kan ju vara av visst akademiskt intresse, om man är lagd åt det hållet, men värt tusentals kronor är det knappast i min värld.
Svar från gorred 2014-05-31 14:44
Martin: Se nedan. Det är alltid roligt och intressant att diskutera olika kameror, jämföra dem i olika stycken etc etc., även på 0,5 stegsnivån, som vi ibland gör exempelvis på våra fotofika. Och så får man ju ha personliga tankar om sin utrustning - när man kan den kan man ju också ha synpunkter på vad som kan vara bättre och vad som eventuellt skulle vara hindrande för det egna fotograferandet. I sista änden handlar ändå resultatet om vem som håller i respektive kameror.

Givet detta, så tar jag ändå avstånd från generellt kategoriserande diskussioner, plus att jag generellt tror, att för många av oss här på Fs ligger förbättringspotentialen inte så mycket i utrustningen som i bättre fotograferingskunskaper. Däremot kan diskussionen vara intressant.

Ha det//GöranR
Jag har fått beröm för mina bilder med tillägget: "vilken bra kamera det här måste vara". Vad svarar man på det?
Svar från gorred 2014-05-31 14:05
Har också hört det. Det finns egentligen inga bra svar. Men, kommer att tänka på en skröna jag hört (läst?), där Robert Capa och Ernest Hemingway sitter och pratar, och Hemingway berömmer Capa för hans bilder med orden; - Du tar fina bilder, du måste ha en bra kamera. Varpå Capa genmäler med: - Du skriver bra berättelser, du måste ha en bra skrivmaskin.
Det är ungefär på den nivån. //GöranR
Det vardagliga och enkla i dag kan verkligen vara guldkorn i framtiden. Ser på de få bilder jag har kvar från min ungdom då jag "mest knäppte kort" hur de nu uppskattas eftersom de platserna mer eller mindre inte finns nu eller är förändrade till oigenkännlighet. Minns också när vi tog fram diaprojektorn och tittade på bilder från när mina barn var små hur de glatt utropade " titta på det där" då de kände igen föremål eller kläder från deras barndom...trots att det då inte gått så många år.
Vad spelade det då för roll vilken kamera som vi haft, det var bilden som var viktig och att den fanns överhuvudtaget.
Svar från gorred 2014-06-02 22:42
Dokumenterandet är viktigt, inte minst av den anledningen du för fram. Det är min främsta uppgift, i grunden, när det gäller fotograferandet. Jag har alla anledning att vara tacksam över mitt fotointresse, med tanke på de bilder jag har som minne idag, så det är synnerligen viktigt.

Men, som fotonörd försöker jag ta så bra bilder som möjligt, och göra bilderna bra, dvs bortom själva dokumenterandet, även om de kan tyckas vara banala och intressanta bara inom den närmaste kretsen. Så, jag håller med om och känner starkt för Gunnar Lundhs ord.