Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Om humlorna i trädgården (och alla andra insekter)

Jag har nämnt det tidigare, men det blir mer och mer tydligt: Man behöver inte tvätta vindrutan ren från insekter så mycket som förr om åren!

Så, är det mindre insekter nu än förr? Ja, tyvärr. Uppskattningsvis har massan av flygande insekter minskat med bortemot 75% de senaste 25 åren. Anledning till detta är bl a storskaligt jordbruk, monokulturer, den globala uppvärmningen, bekämpningsmedel plus att insekternas livsmiljöer förstörs.

En obekväm sanning är att människor behöver insekterna mer än insekterna behöver oss. Småkrypen har funnits på jorden i miljoner år före dinosaurierna. De skulle fortsätta bebo världen även om människorna skulle försvinna. 

Däremot skulle människor ha svårt att klara sig mer än några veckor i en värld utan småkryp.

Insekter är viktiga för ekosystemet. De utgör mat för fåglar och andra djur, de pollinerar växter och bryter ner och återvinner näringsämnen i jorden.

En forskargrupp har räknat ut att det finns 2 000 myror per invånare på Manhattan. Tillsammans bildar de en enorm, oavlönad städpatrull som varje år slukar skräpmatrester motsvarande 60 000 korv med bröd. Om inte myrorna gjorde det här jobbet skulle råttorna göra det, vilket ju är ett betydligt sämre alternativ.

Om inte insekter pollinerar växter måste människan rycka in. Och det gör man, men det är meckigt och det blir aldrig lika bra. Så vår föda är hotad!

Insekterna binder samman arter på jorden, genom att vara föda åt dem. Insekterna är ett viktigt mellanled eftersom de utgör en så stor biomassa. Enbart fåglar äter varje år insekter motsvarande vikten från alla de 7,6 miljarder människor som i dag lever på jorden. Sedan tillkommer de insekter som äts av ormar, ödlor, grodor och fiskar.

 Vi håller alltså som vanligt på att såga av den grenen vi sitter på även i det här avseendet. Så bekämpa bekämpningsmedlen, odla blommor åt våra pollinerande vänner och fixa insektshotell i görligaste mån.

Och jag ser  gärna att jag måste tvätta min vindruta oftare.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-06-25 16:22 | Läst 185 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant text. Skapelsen är verkligen sinnrikt uttänkt ner till minsta detalj.
Svar från gorred   2019-06-25 23:54
Tack Ragnar. Eller, snarare är balansen i naturen synnerligen ömtålig och tål inte människans ingrepp.
//GöranR
Sånt här är klart som korvspad och rent logiskt tänkande för de flesta, men överkurs för Trump och grabbarna som bestämmer. Dom skolkade väl från biologin i skolan, eller är pengar mera värt för dom än möjligheten att överleva för mänskligheten i en framtid?🤔.
Svar från gorred   2019-06-25 23:55
Precis, egentligen tror jag vi vet, men här som annars tror jag pengarna bestämmer. Och då bortser man från fakta.
//GöranR
Så sant, och intressant information som jag inte visste. Helsingborgs naturskyddsföreningen håller på med att kartlägga växter och insekter, vilka trädgårdsväxter som är bra för insekterna. Jag började fotografera i vår trädgård för en månad sedan, var med i en blogg, där jag visar vilka insekter som finns i de olika växterna. Håller nu på med del 2, som är fortsättning med de två senaste veckorna där nya växter har tagit vid där de tidigare har blommat över
Svar från gorred   2019-06-25 23:56
Tack Peter. Det du håller på med är synnerligen viktigt. Och roligt att det sker! Kunskapen finns nog, det är medvetenheten som saknas.
//GöranR
Bra skrivet! Går inte säga emot någonting.. du kanske kör långsammare nu för tiden.. därav mindre med insekter på rutan.. :-)
Hälsn!
Svar från gorred   2019-06-25 23:58
Tack Jan . Om det berodde på det så...;)
//GöranR
Intressant och bra text. Och fina bilder. Bara att hålla med. Dock är inte skapelsen uttänkt, som påstås i tråden. Skapelsen är det den är. Varken mer eller mindre. Fast tro får man så klart göra som man vill. En orsak till färre insektsmassakrer på vindrutan lär vara bättre kunskaper om aerodynamik hos biltillverkarna. En klen tröst dock.
Ha det gott/ gunnar S
Svar från gorred   2019-06-26 00:01
Tack Gunnar. Och hur vi än ser på det, eller tror, så är det ett faktum! Det är en tickande bomb.
Jag förstår aerodynamiken, men har den så stor betydelse tror du? Det ä'r ju ändå en massiv minskning totalt sett.
//Göran R
mombasa   2019-06-26 09:59
Hej. Nej om vindrutorna är det en obekräftad hörsägen. Dessutom, är nog insektskrossningen en försumbar del i problemet.
Hej Göran - det här är ett mycket viktigt ämne som du skriver om här. Och jag håller helt med dig. Det är just en artikel i vår lokaltidning i dag, som uppmanar folk att vänta med att klippa Ligusterhækkene för de har blommat. Vi har många Ligusterhække i DK och många har uppfattningen att de måste skäras före Sankt Hans (24. juni) och därmed innan de blommar! Så man kan lägga grenarna på Sankt Hans "bålet".
Det här är några väldigt vackra bilder som du visar oss här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred   2019-06-26 00:03
Tack Erik. Mer och mer ser jag uppmaningar om att exempelvis vara mer "slarvig", inte klippa gräsmattan för ofta utan tillåta blommorna, för insekternas skull. Likadant som med ligusterhäckarna. Vi behöver blommorna för insekternas skull. Och vi behöver insekterna för vår överlevnads skull.
//GöranR
2019-06-26 20:40   Catharina Neidenmark
Här på kolonin bygga det insektshotell och sparas gräsytor till ängsblommor. Så VI försöker i alla fall dra vårt strå till stacken 😁
Flag Counter

Innehållskategorier