Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Onödiga diskussioner?

Det verkar som vi har en tendens att låsa oss vid olika diskussioner här bland bloggarna. Ett tag är det bara svartvitt vs färg som gäller, andra tider presenterar många som bara skriver om RAW och jpeg, eller om olika format på sensorn. Eller diskuterar prylar.

Nu har det på sistone diskuterats skärpa vs oskärpa i Fotosidans bloggvärld. Och då uppkommer möjligen farhågor om fixering vid begreppet, att man bara uppehåller sig vid vad som är det aktuella ämnet för dagen, underförstått att man borde prata om annat istället, eller, ut och fotografera.

Men det verkar ändå som det finns nya ingångar till diskussionen, hela tiden, eftersom det kommer nya blogginlägg i ämnet. Och till och med de inlägg i diskussionen som dissar diskussionen ger sig in i diskussionen… Och alla verkar ändå vara hyfsat överens om att fotografi är fotografi oavsett vilket, och oskärpa respektive skärpa egentligen inte har så mycket att göra med om bilden är bra eller dålig, dvs det är bilden i sig som är viktig.

Men (med risk att slå in öppna dörrar), vi kan väl aldrig prata ”för mycket” om något ämne? Hur kan det inte vara bra att fixera sig vid något, att göra djupdykningar i det fotografiska samtalet, att snöa in på ett ämne och få en fråga belyst från många håll, att problematisera ur flera aspekter?

Sådana här diskussioner kan föras på många olika sätt, och på många olika fora. Bloggvärlden är ett sådant forum bland alla andra. Finessen här är inte minst att man kan utvidga sina tankar mer än i exempelvis chattrådar, men att det ändå finns möjlighet att respondera direkt.

Jag är av den meningen att vi ska diskutera olika ämnen i våra bloggar, att vi ska kunna dividera kring olika frågor, att det är bra att vi gör det och låter olika meningar komma till tals, att fotografer med olika erfarenheter och kunnande och åsikter får göra sig hörda - det är i min bok själva kvintessensen av det fotografiska samtalet, oavsett om det förs på nätet eller IRL.

Så, just genom att diskutera en fråga så vidgar man sina vyer och kan acceptera att även det jag inte själv ser ändå kan vara fotografi och ha något att ge.

Och våren verkar vara på väg.

Dessutom kan alla som tycker att det blir för mycket vara lugna. Det blåser över. Om ett tag är skärpe-oskärpediskussionen över och vi pratar om nåt annat.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-04-06 18:54 | Läst 972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett skarp-sinnigt inlägg! Håller med!
Svar från gorred 2019-04-06 21:20
Tack för den kommentaren Per! Uppskattas.
//GöranR
Det blev ingen fart på trädgårdsfesten förrän en av gästerna välte bikupan! ;) :)
Men lagom bikupevältande kanske e bäst! :)
B)