Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ont om trängsel var det inte speciellt gott om

Först – jag är ingen fågelfotograf. Mitt längsta objektiv är inklusive cropfaktorn 300 mm (dvs 150mm), något längre med extendern på x1,25. Sen orkar jag aldrig upp på morgnarna, så jag kan få de här bilderna på fåglar i flykt mot en orange morgonhimmel. Och anledningen till att jag ändå åker till trandansen vid Hornborgasjön varje år vid påsk är faktiskt inte för fåglarna, utan för att hälsa på min mor som brukar fylla år runt påsk, eller snarare i mitten av april.

Och född och uppvuxen i Skövde som jag är – även om det lär vara preskriberat nu, det var närmare 50 år jag flyttade – så är det här med Hornborgasjön nåt relativt nytt, nånting som varit bar de senaste 7-8 åren. Det här besöket hör till ritualen, eller snarare rutinen med en liten utflykt runt i Skaraborgs län som vi gör varje år.

Ibland hamnar vi mitt i smeten, när tranorna är som flest, ibland är vi för tidiga och ibland, som i år, är vi sent ute. Nästan alla tranor hade gett sig iväg vart de nu far efter mellanlandningen i Hornborgasjön, och det var bara några ynkliga tusen tranor kvar. Bara för nån vecka sedan hade man räknat tranorna i fyrsiffriga antal.

Men det var vackert väder, nästan osannolikt för medio april med lufttemperaturer upp mot de tjugo, och alltså gott om plats både för oss åskådare och ute på sjöns mader. Rätt tomt! Och tyst, annars ljuder luften av tranornas skrik, ackompanjerat av alla andra fåglar som låter. Så det blev en bra utflykt ändå. 

Vi hade i alla fall bra väder... min fru och min mor njuter i solen och tittar på när jag fotar.

Och de riktiga proffsen som brukar trängas var inte heller här.

Och vår utflykt i Skaraborgs kultur- och levande jordbrukslandskap blev lyckad, vilket jag återkommer till.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-04-20 23:30 | Läst 236 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.





(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Oj, den rubriken var inte lätt att analysera så här på morgonen efter sillabordet.... Men till slut får jag fram motsatt budskap mot det som texten förmedlar...?!? ;-)

Ser annars precis lagom ut, tillräckligt med fågel att se, inget armbågande. Har själv aldrig varit där (både i Skåne och här i Stockholm har vi haft fina fågelställen på nära håll. Men kommer jag dit, hoppas jag det är som vid ditt besök och inte full rusch!
Svar från gorred   2019-04-21 15:26
Nej, alltså - det var ganska glest med fåglar. Och fotografer! Annars kan det vara en väldig trängsel, och en öronbedövande kakafoni av tranorna och alla andra fåglar. Men vackert väder, och en trevlig utflykt allt som allt. Och några fågelbilder blev det.
Tack för din kommentar!//GöranR
Trevliga bilder vill jag säga, kul att se lite av omgivningen också vilket inte sker så ofta annars..

Mv/Gunte..
Svar från gorred   2019-04-21 15:28
Tack Gunte. Det fanns ju plats nu, man såg mycket mer av sjön och omkringliggande mark. Annars kan det vara totalt skymt av alla tranorna. Lite kul att se det här spektaklet i olika situationer och ur andra aspekter.
//GöranR
Flag Counter

Innehållskategorier