Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Promenaden är den bästa medicinen och roten till allt gott.

Dessa dagar är klassiska promenaddagar. Men promenera, dv s röra på oss s borde vi göra oftare och mer regelbundet.

Promenaden påverkar oss mer än vad vi tror. På sikt får den hjärtat att slå bättre, blodtrycket att sjunka, vi får bättre kondition och matsmältningen förbättras. Vårt stämningsläge balanserar upp sig och promenaden reparerar hjärnceller, påverkar vårt minne och vår koncentrationsförmåga till det bättre och gör oss allmänt lyckligare. På promenaden laddar vi batterierna, både fysiskt och psykiskt.

Allt det här är belagt i forskning och praktisk erfarenhet. Allt det här vet vi. Ibland blir det bara så svårt att hinna med, eller orka med. Och då hamnar vi i det paradoxala läget, att det livet vi lever, med stress och stillasittande och för mycket att göra hindrar oss från att göra det som är bra mot effekterna av stress och stillasittande och för mycket att göra, vilket gör att vi bara mår sämre och sämre.

En gammal doktor sa till sina patienter, när de klagade på att de inte hann med att promenera eller motionera; ”Gå ut med hunden!” Och när patienterna invände, ”Jag har ingen hund”, sa han bara lakoniskt, ”Det bryr jag mig inte om!”. Och där satt patienterna som fågelholkar tills budskapet gick upp för dem; har man hund så måste man gå ut, oavsett, och har man ingen hund kan man leva som om, och gå ut på sin promenad, helt oavsett.

Så idag gick jag ut med min hund, som jag i och för sig alltså inte har. Där jag bor är vi begåvade med att ha natur alldeles runt knuten, vilket är ytterligare en aspekt på promenaden; man ska helst gå i natur (och utan nånting i öronen). Och kameran följde med, förstås.

Den nedåtgående solen strilade in sina strålar snett mellan träden.

Naturens egen timmerman har lämnat spår, och är av allt att döma tillbaka. Trevligt!

Solen sjönk mer och mer, och färgerna b lev allt intensivare.

Och skuggorna förlängdes.

Egentligen en lustig decemberdag. Här skulle varit snö, men istället några plusgrader och sol, även om den höll på att gå ner. En perfekt dag för en utflykt, emellertid ändå. 

Fascinerande mönster som bildas av lavar och mossor på klipporna.

Och det fallna trädet, som vilar på den tunna isen.

Nu styrkt till kropp och själ väntar bastun.

På återseende//Göran

Inlagt 2016-12-26 15:58 | Läst 2553 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder Själv går jag 3 km om dagen utan hund men med kamera det blir alltid någon bild Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från gorred 2016-12-26 16:55
Tack Gert. Det är härligt med promenader, med eller utan hund, eller till och med med eller utan kamera. Fast nog har jag alltid någon kamera med mig.
//Göran R
Jag fick promenader utskrivna på recept av vårdcentralen och försöker ta en runda. Kameran får ersätta hund.

Och visst är det konstigt att samtidigt som samhället dignar under sjukvårdskostnader så bygger man på parkmark fast man nånstans måste ha noterat de entydiga forskningsresultaten att promenader, helst i naturen, helar människan.

Gillar trean uppifrån mest. En glimt som behövs!
Svar från gorred 2016-12-26 18:27
Tack Måns. Helt rätt, och kameran är en bra "hund". Sen finns det de som har båda ;)
//GöranR
Fina bilder, och håller med dig! Promenader e viktiga och sköna! Vi va vid havet i dag! Stendörren! Blåsigt, men man hittar alltid lä för det medhavda fikat! Snart väntar den sista promenaden för i dag med Roffe, c.a 23.00! :)
God fortsättning på julpromenaderna!
/B
Svar från gorred 2016-12-26 22:47
Tackar! God fortsättning du också. Och Roffe.
//GöranR