Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Riv Slussen! Eller....?

På ett litet, nästan oansenligt galleri på Söder i Stockholm, Galleri Korn, har man en tid kunnat se bilder på Slussen. Nu är väl det inte något ovanligt motiv, särskilt nu när området står inför ombyggnad och kanske till och med rivning, men de här bilderna, av den i kretsarna välkände dokumentärfilmaren och fotografen Dieter Stöpfgeshoff, bosatt i Gävle, är lite speciella. Från början ett uppdrag av Stockholms stads Exploateringskontor för att dokumentera det gamla Slussenområdet blev det sedan en utomhusutställning framför muséet, med riktigt stora bilder, och nu alltså en liten utställning med mindre bilder. I projektet har Dieter fördjupat sig i både arkitekturen och strukturens uppbyggnad vad gäller trafiklederna för tåg, bussar, bilar och båtar.

En intressant rad med bilder från ett välkänt område, inte sällan  med oväntade perspektiv och ur annorlunda vinklar. En liten knorr är att alla bilderna är kvadratiska, så man nästan frestas tro att de är tagna i storformat, och som ger en extra dimension åt kompositionen i flera av bilderna. 

Det var många bilder jag tyckte riktigt mycket om, och som visade Slussen både som det storslagna byggnadsverk det är, men också baksidan, förfallet och sunkigheten bland gångtunnlarna. 

Dieter Stöpfgeshoff, dokumentärfilmare, men numera i stort sett tillbaka till stillbildernas värld. En liten mysig utställning, och ett väldigt trevligt fotografiskt samtal!

Utställningen pågår i ytterligare några dagar. Värd att ses.

Och rubriken då? Jo, jag, som inte är stockholmare och inte har någon känslomässig anknytning till slussen tycker att man ska riva och bygga nytt. 

På återseende//Göran



Inlagt 2014-09-11 21:56 | Läst 1799 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Då man är på besök i Stockholm och tar sig till Fotografiska kan man inte undgå att kasta blickarna på Slussen. Den är ingen skönhet längre men ett bra exempel på tidig svensk ingenjörskonst i armerad betong är det utan tvekan. Förresten: Bra skärpa på porträtten!
Med vänlig hälsning
Mats
Svar från gorred 2014-09-12 00:13
Tack Mats. Gillar det här objektivet, även om jag inte riktigt är hemma med brännvidden - ett fast 20mm/1,7, dvs relativt FF alltså 40 mm.

I övrigt - sant. Men Slussen har förfallit förfärligt mycket, om det nu var medvetet eller ej. Och, även svensk ingenjörskonst från 100 år sedan kan ha spelat ut sin roll och det är dags att lämna över till något nytt.
Förmodar att det redan är för sent för Slussen, men tycker det är sorgligt att alla gamla välkända platser ska bort.
Den borde har rustats upp och moderniserats för mycket länge sedan.
Svar från gorred 2014-09-12 23:33
Jag har förståelse och respekt för att man kan se det så, men, jag kan också se att det är tid för nånting nytt. Men, detär nog så att det ur alla avseenden, hur det än blir, faktiskt är för sent,