Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Roadtrip Danmark (men inte Skagen)

Sjaelland! För oss outforskade delar av vårt södra broderland, ja, förutom Louisiana då, förstås. Annars är ju Skagen dit man åker, för ljuset, för kulturen, för historien. Men Sjaelland då; jo, några dagar över med utgångspunkt Helsingborg, hyrd bil, och lite inspirerade av Badhotellet hade vi bokat logi i Tisvildeleje (bara det namnet kräver nästan att man åker dit och kollar). Så vi lämnade Louisiana när det började regna, körde tvärs över ön i hällregn och kom hungriga och trötta fram till vårt badhotell, St Helene, som enligt broschyr och presentation skulle vara ett "et herligt ferie- og kursuscenter for alle, der ønsker at opholde sig i ..". Fyrstjärnigt! Men något hade gått fel i bokningen, och vi blev först anvisade ett slags hytter, med galonklädda bäddar för större sällskap och 250 meter till dusch och toalett. Ridå! Men efter lite diskussion med de som hade hand om'et fick vi vårt rum, med dusch och toalett och egen terrass och när vi dessutom fick nåt i magen och solen bröt fram blev allt frid och fröjd igen.

Tisvildeleje är "de rikas lekplats" som en närstående vän (från Danmark) berättade för oss senare, och vi såg det på karaktären på de fritidshus som byn mestadels bestod av, förutom stadskärnan då. Det finns flera badhotell i byn, och det var en väldig aktivitet med bröllop och stora fester, så stället var populärt. 

St Helene låg väldigt fint inne i den lummiga grönskan, inte så långt från havet.

Ett väldigt fint tak, klassiskt vasstak, mycket snyggt jobb och riktigt basic. Vasstaken relativt vanliga på husen i området.

Vi tog en kvällspromenad ner till havet. Det blåste ganska hårt, men vi såg den här killen som tydligen hade väldigt roligt med sin segelbräda bland vågorna.

Till slut gled han nästan behagfullt i land och landade mjukt mot stranden.

Stenarna vid vattenbrynet blänkte i den nedåtgående solens sneda strålar. Försökte få den här mjuka effekten i vattnet, men trots en riktigt liten bländare blev det ändå för snabb slutartid. Och jag hade inget filter. 

Ett sorgligt strandfynd. På lite närmare håll såg man hur sönderslagen båten var. Underligt att den bara fick ligga där, verkade inte vara nyss precis den hade strandat.

Kunde inte låta bli, med kvällssolens färger i vattenbrynet...

Morgonen därpå bjöd på stiltje, och lite sol, så det badades. Enligt uppgift till och med ganska behaglig badtemperatur. 

Vägen hem körde vi längs den norra kustvägen. Väldigt vackert, och mysigt med alla de små hamnarna på nästan armlängds avstånd från varandra, där det serverades klassisk fisk, inte minst fiskekager med tillbehör. Ett givet måste för lunch.

Och sen tillbaka med färjan över sundet, och fortsatt Pianofestival i Helsingborg. 

På återseende//Göran

Inlagt 2014-08-17 15:35 | Läst 5533 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder med klara färger!
mvh
Mats
PS Hälsa badnymfen DS
Tack Mats. Uppskattas. Hälsat!