Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.
Rysk påsk
Man har, när det gäller högtider, en något annorlunda tideräkning i Ryssland. Så nu är det alltså påsk där. Rutinerna runt påsken och maten är ju förstås också annorlunda. Bland annat äter man en sådan här kaka, en påskkaka - kulitj (кулич) - där traditionen bjuder att man bakar flera och ger bort till släkt och vänner. Vi har fått vår enligt den traditionen, av den ryska tant som vi köper pelmener av. Kulitj är en slags rysk sockerkaka, ibland med saffran, eller vanilj.
Så vi har flera högtider hemma, även om vi inte alltid är så ortodoxa, var sig det gäller våra sven ska traditioner eller de ryska.
Vi får väl se hur den smakar - har inte vågat skära i den ännu.
Så glad rysk påsk, och på återseende//Göran
Inlagt 2015-04-11 20:03 |
Läst 5025 ggr. |
Permalink


Enligt traditionen ska den ätas i morgon. Den luktar gott...
Glad påsk på er Ortodoxa som firar.
@Mats, denna gången är det en veckas skillnad. Det varierar lite med påsk... Jul är alltid en vecka efter osv osv, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Julianska_kalendern och http://sv.wikipedia.org/wiki/Gregorianska_kalendern
MVH Daniel
Roligt med denna variation! Vi var i Istanbul i veckan och vi tyckte det blev fler tiggare på gatan allt efter som veckan led. Kan det vara något som hänger ihop med den ortodoxa helgen?
Tja, Turkiet är inte precis Ortodox land om man säger så - tror inte att det hänger ihop, kanske är det vädret? :)
Närheten till Grekland........tänkte jag mest på!
MA
Kan vara också att fler Ortodoxa reste till Istanbul pga lediga dagar? Nja, man brukar vara hemma med familjen vid påsk...
Pelmener är förfärligt gott! Vi äter det ofta här hemma, och så lätt att laga till.
Ser att jag skrivit blogga, förmodar att du förstod att det ska stå googla.