Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Sångsvanar. Och man ska kolla inställningarna.

När jag är ute och går med M har jag oftast med mig kameran. Det är lätt utrustning som gäller, bara en kamera och ett objektiv. De objektiv jag normalt använder är antingen 17mm/1,8 eller 25mm/1,8, dvs brännvidder motsvarande 34mm respektive 50mm relativt FF, dvs de två vanligaste normalobjektiven brännviddsmässigt. De sitter i sin tur nästan alltid på min promenadkamera by default Olympus PenF. 

Det säger sig själv att det blir gärna lite svepande naturbilder med de här objektiven, och om motiven är små och långt borta blir de väldigt små. Det de passar bäst till är mer snapshoporträtt, eller snävare vyer, typ bilder på hunden eller liknande. 

När jag såg de här sångsvanarna kunde jag emellertid inte låta bli, det blev ju en ganska fin vy i övrigt över sjön, Tyresö Flaten. Finlands nationalfågel och Norrbottens landskapsfågel. Den har vad jag förstår varit lite undanträngd av knölsvanen men har mer och mer återtagit sin forna utbredning. Se den raka halsen och den typiska näbbteckningen som skiljer den från  knölsvanen. Majestätiska fåglar verkligen. 

Och så vådan av att inte kolla inställningarna i kameran när man går från olika ljusförhållanden. Inne i skogen är det stundtals ganska mörkt. Det var det inte här. Så med objektivet Olympus 25mm/1,8 på min PenF stod bländaren på 2,0, och eftersom ISO var kvar på 800 blev det smått bisarra 1/12800 s i slutartid. Med det hade jag kunnat fånga och frysa vilken cyklist eller friidrottare som helst. Så snabbt rörde sig emellertid inte de här svanarna. 

Tja, nåt att tänka på till nästa gång. På återseende//Göran

Inlagt 2019-11-09 19:16 | Läst 238 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fin naturbild!
Å man lär så länge man lever! :)
/B
Svar från gorred   2019-11-09 21:00
Tack Bengt. Gäller bara att komma ihåg alla lärdomar... 😉
//GöranR
Hmm.. jag ser inga Sångsvanar här.. jag ser Knölsvanar! Sångsvanar skulle ha haft knallgula näbbar och en ännu rakare hals.. Men bilden är lika fin för det!
Hälsn!
Svar från gorred   2019-11-09 20:58
OK, jag kan inte mycket om fåglar, men jag tycker halsen är rakare än vanligt, och när jag förstorade tyckte jag näbbteckningen svarade emot beskrivningen av sångsvanens. Men, jag kan ha fel
Trevligt att du gillade bilden i alla fall 😊
//GöranR
Fin stämning blev det i bilden! :) /Tommy.
Svar från gorred   2019-11-09 22:07
Tack Tommy. Och det är ju svanar ändå, i alla fall 😀
//GöranR
Lugn och fin naturbild..ser så där lite lagom kyligt ut med frisk skogsdoft..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred   2019-11-11 15:52
Det var sådär lite lagom kyligt med frisk skogsdoft - kul att det syns. Tack för kommentaren.
//GöranR