Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Självbild

Begreppet självbild har många bottnar.  Vi har en bild av oss själva, hur vi ser ut, hur vi rör oss, hur vi låter, men det är inte alls säkert att det stämmer med hur andra ser oss. Eller ser på oss. Och vår egen bild rimmar inte alltid med hur vi tror att vi blir sedda.

Vi ser oss ju i spegeln dagligen och har gjort så troligen i många år. Det vi ser där är vi förtrogna med, vi har följt oss i olika skeden av livet och möjligen också i olika tillstånd. Och frågan är om vi i spegeln egentligen ser hur vi ser ut, när vi tittar efter kvisslor och blemmor och samtidigt far med handduken över ansiktet, eller hur kavajen sitter, eller vem vi ser där – själv ser jag mer och mer farsan se tillbaka på mig, även om vi inte är så väldigt lika. Vi ser oss genom våra egna ögon.

Sen har vi självporträttet. Men det är lite grand som spegeln. V i har grad av kontroll där, vi bestämmer vinklar, ansiktsuttryck och vi kan alltid greja med den bilden i datorn. Så selfien är inte heller särskilt märkvärdig eller ens hotfull. Det är fortfarande vi som vi själva ser oss.

Det blir annorlunda n är andra tar bilder på oss, särskilt när det handlar om ögonblicksbilder. Ofta har vi ingen kontroll, vi bestämmer inte hur vi ska te oss, och även om vi hinner ordna anletsdragen och posera är det långt ifrån säkert att vi hamnar i enighet med slutresultatet – typ; ”Ser jag verkligen ut så där”.

Att se sig själv genom andras ögon är helt annorlunda än att se sig själv genom egna ögon.

I någon mån kan man jämföra med att höra sig själv genom inspelning när vi pratar eller sjunger. För många kan första gången vi hör oss själva vara minst sagt traumatiskt, särskilt om man sjunger. För det är inte samma sak vi hör i våra huvuden som kommer ut genom munnen.

Det är flera som fotograferar i min familj. Min svåger till exempel (med här i bloggvärlden på Fs), och min systerdotters man, en mycket duktig och erkänd bröllopsfotograf i England där de bor. Och nu har även min niece skaffat kamera, för egen fotografering och videobloggande

Photo: Tova Gillespie

Och jag borde ha anat oråd när hon hade sin kamera framme under hela vår promenad i Tyresö häromdagen – det var tydligen inte bara jag som tog bilder.

 Så jag fick se mig själv på bild igen. Först hajade jag som vanligt till, men sen försökte jag se bilden utifrån så att säga, och jag måste ändå säga att det blev en bra bild, trots min ovana att bli avkonterfejad. Efterbehandling enligt uppgift med benägen och viss hjälp av maken.

Kanske kommer jag nån dag att ännu bättre kunna få ihop min egen självbild med hur andra ser mig, åtminstone hur bilderna kan bli.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-03-31 18:51 | Läst 521 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad är det för skillnad mellan självupptagen
och självbild undrar okunnig ?

mvh/peter
Svar från gorred   2019-03-31 20:37
Svar till signaturen Okunnig: Kära Okunnig. Googla. Det gjorde jag! Varpå jag fann detta: "Självupptagenhet och stöddighet är ofta tecken på en svag självbild, det är för att dölja osäkerheten som stöddigheten visas."
Men egentligen rätt självklart, eller hur? Och då kan man ju fundera över varför frågan ställdes, liksom. Sarkasm? Ironi? Göra narr av? Passade inte in i hur du tycker att man ska blogga (givet våra tidigare samtal), eller skämt?
Och vem är självupptagen, man undrar ju... Ja ja.
//GöranR
Läcker tuff bild när du har kepsen på tål ses verkligen
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från gorred   2019-03-31 19:54
Tack Gun-Inger. Uppskattas.
//GöranR
En bild på en hårdför robust man med den moderna varianten av Pen F på bröstet/NE
Svar från gorred   2019-03-31 20:39
Hehe - väl uttryckt Nils-Erik. Åtminstone med den moderna varianten av Pen F... ;)
//GöranR
Viksängen nu på onsdag! :)
B)
Svar från gorred   2019-04-01 01:15
Passar definitivt in i min självbild!
//Göran R
För mig har självbild mer att göra vem jag är, eller tror mig vara, snarare än hur jag ser ut eller låter. För någon form av självbild i den meningen har vi ju, även om det inte är något vi går omkring och funderar på.
Tycker Toves bild på dig är alldeles utomordentligt bra, gillar perspektivet från sidan där du vänder ansiktet endast delvis mot kameran! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred   2019-04-01 22:39
Du har alldeles rätt. Det finns ännu fler bottnar i begreppet. Jag valde här att fokusera på vad man ser, mot bakgrund av bilden, och resonera kring det. Jag funderar ganska mycket, eller åtminstone då och då kring min självbild, ur alla aspekter.
Jag gillar också Tovas bild på mig, mer och mer.
//GöranR
2019-04-02 15:36   Ronny Vervaart
Stilig herre :)
Svar från gorred   2019-04-05 16:53
Min systerdotter hade en bra kamera ;)
Tackar!//GöranR
Riktigt stiligt porträtt på dig Göran, du ser ut att vara en fotograf med ögat åt nästa fotomotiv :)
Svar från gorred   2019-04-05 16:54
Tack Joakim. Och jag som trodde att det var jag som var ute och fotade... ;) Min systerdotter är en bra fotograf.
//GöranR