Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Skärgårdsupplevelse i centrala stan

Ön Oaxen ligger i den södra skärgården, i Mörkö socken i Södertälje kommun. Under 1800-talet och fram till 1974 förekom kalkbrytning på ön, som räknade ett ganska stort samhälle, med skola och affär. Nuförtiden är befolkningen en blandning av fastboende och sommargäster. Det finns bilfärja till ön. I mitten av 1990-talet öppnade en restaurang på ön med namn efter ön, som snabbt blev väldigt populär. 2011 stängdes den för att några år senare återuppstå som Oaxen Krog och Slip i gamla Djurgårdsvarvets lokaler på södra Djurgården, bredvid Beckholmen. Hela det här området ingår i Nationalstadsparken och är förklarat ett marinkulturellt centrum.

Restaurangen som består av en krog och en bistro är väldigt populär och håller hög klass. Och så får man ha med sig hundar där.

Så idag åt vi brunch där, makan och jag, sittandes utomhus i det vackra vädret under en slags segelduk som skydd för solen och värmen. M låg under bordet. Den höga klassen avspeglar sig inte bara i kvaliteten på maten – som är väldigt hög – utan också i priserna, så det var tur att måltiden kunde genomföras med hjälp av en tidigare present, ett presentkort.

VI var lite tidigt ute, men det fylldes snabbt på med ytterligare gäster. 

Maten oerhört väl tillagad, med höga smaker och genomgående hög kvalitet. 

En liten promenad i området efter maten. Ett trevligt område verkar det vara, lite undanskymt och ganska nytt för mig, där det ligger lite bortom allfartsvägarna. Men det verkar sjuda av verksamhet där, inte minst med Gröna Lund i omedelbar närhet och området är dessutom fullsmockat med historia. Lite kul att se nya ställen, och faktiskt lite skärgårdskänsla mitt i stan. 

På återseende//Göran

Inlagt 2019-09-01 18:16 | Läst 929 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kalkbrott mitt i stan! Nästan som i Skövde ju. Visserligen fanns det inget Gröna Lund i Skövde men Folkets Park låg inte så långt från kalkbrottet. Roligt med okända miljöer i en annars känd trakt.
/MA
Svar från gorred 2019-09-01 19:43
Det finns inte så mycket vatten runt Skövde heller. Och ön som kalkbrottet låg på ligger ju inte så centralt som restaurangen med samma namn, men annars precis så ;).
Faktum är att det finns flera sådana här små områden i Stockholm som oaktat de ligger centralt har en helt annorlunda känsla och stämning än storstaden.
//GöranR
Vilket mysigt ställe och kul att få veta lite om platsens historia. Extra bonus för att man kan ha med sej hunden. Jag hade gärna sett matbilderna i stor storlek. Nu kunde jag bara förstora efterrätterna, de andra bilderna ville inte. Det ser ut som något gott med bubbel...
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2019-09-01 19:46
Lite lustigt med sådana här fickor eller öar mitt i storstan med en helt annan känsla och stämning.
Nu är tumnaglarna åtgärdade, med bubbel och allt :). Lite dyrt men synnerligen hög kvalitet på maten och servicen.
//GöranR
Hej Göran.
Det er en dejlig historie med flotte billeder som illustration. Det ser dyrt ud, så det var sikkert godt med gavekortet :-) Fruens forventningfulde smil ved tanken om boblerne er helt vidunderligt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-09-01 21:16
Tack Erik. Ett härligt område där de försöker bevara historien. Och det var väldigt trevligt på restaurangen med brunch. Bubblorna smakade gott också, vad jag hörde...
//GöranR
Torrdockorna används ju, så det kan dyka upp lite av varje på andra sidan kullen mot vattnet.
Svar från gorred 2019-09-01 21:30
Precis. Det är mycket verksamhet i det området.
Men ingen lukt av tjära längre...
//GöranR