Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Sött och gott(?)

Vid våra vanliga praktiska övningar i fotoklubben skulle vi nyligen fotografera mat, och sen i olika situationer testa olika ljus; direkt ljus, naturligt ljus (lokalens lampor), lite olika blixtar med paraplyer och olika diffusorer etc. ”Maten” som vi skulle fotografera var bland annat lite bakverk, sk cup cakes (eg muffins) från en känd tillverkare av bakverk vars namn låter som produkterna skulle smaka gott, eller delikat. Det framgick efter hand att bakverken inte var purfärska.

En grundregel när man fotograferar mat är att det ska se gott ut. Och det blev en svår uppgift. Sådana här bakverk ser inte goda ut egentligen någonsin. De är ofta bakade med sk transfetter, eller härdade fetter för bland annat konsistensens och hållbarhetens skull, vilket innebär att de alltid ser likadana ut hur länge som helst, med en nästan konstgjord framtoning

Härdade fetter är en klar hälsorisk. De påverkar bland annat vår kolesterolhalt negativt och är en risk för hjärtkärlsjukdom. Detta tillsammans med just den konstgjorda framtoningen gör att de ser inte gott ut, hur läckra de än ter sig. Och även om jag är svag för sötsaker, skulle jag aldrig stoppa i mig en sådan här kaka, eller något motsvarande.

Nu fotograferade jag i naturligt ljus genomgående. Jag försökte i någon mån få till det med färger och skärpedjup och så, men vetskapen om vad muffinsen innehåller tar bort hela känslan. 

Först när jag kom hem och såg bilderna i datorn såg jag dammet. Vem vet hur gamla de här kakorna egentligen var. 

Så det blev aldrig så smakligt, oavsett. Det är nästan som om bilden av vårt fika den här kvällen ter sig godare.

Man måste alltså vara på sin vakt vad man köper och sen stoppar i sig. 

På återseende//GöranR

Inlagt 2015-10-21 22:04 | Läst 1023 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser verkligen ut som en vrålskön och god fika du hade där!
Svar från gorred 2015-10-22 11:34
Eller hur, Dan? ;-)