Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Stjärnjul

Så är Stockholms största julspektakel avklarat. Fillan* fylld vid fem tillfällen, sammantaget närmare 10 000 biljetter sålda och alltså har nästan tiotusen personer kunnat njuta av julsånger och andra sånger av högsta dignitet. Årets gästartister var en triumf och matchade varandra och kören tillsammans med orkestern på ett sätt som överträffade alla förväntningar.

Och så tycker ni kanske att jag skryter? Visst gör jag det. Men med all rätt, åtminstone att döma av de kommentarer vi fått. Publiken, nära och kära, folk som ingen av oss känner men som kommer år från år var nästan gränslösa i sina komplimanger. Och det kändes väldigt bra, allt som allt. 

Vi har till exempel en synnerligen duktig och proffsig orkester under ledning av Mattias Bylund, som 2016 fick en Grammy award för stråkarrangemang på Taylor Swift's "1989", vi har två körer som tillsammans bildar Stjärnjulkören och som hör till de allra bästa i världen i sin basgenre, barbershop men som sjunger klassiskt och gospel också här, och våra ledare och regissör som skördar lagrar runt om i musikvärlden. Och det är ju så, att Sveriges största exportvara är kultur, och musik, faktiskt.

Våra gästartister var: Kjetil Støa, en coming operatenor, med en röst som överträffar nästan allt. Hans You Raise Me Up och Adams Julsång (O Helga Natt) lämnade ingen oberörd. Annika Herlitz, musikalartist, mest känd som rösten Elsa i filmen Frost, rankad bland de bästa i världen av alla de inspelningar som gjorts förgyllde sånger med kören som Karl Bertil Jonssons Julafton, Kiralina Salandy, en gospelartist från Kanada, bosatt i Sverige sedan  några år var helt formidabel i sin förmåga att få med både kören, orkestern och publiken och få gamla dängor som Down By The Riverside att låta lokalen koka. Och så Music Maestro; Kalle Moraeus, en multiinstrumentalist som klarar allt på fiol och gitarr, från finstämda klassiska stycken till hälsingepolskor  och pop - jag är oerhört imponerad av den mannens musikalitet...

Mycket jobb, och det tar på krafterna, men fantastiskt roligt att få vara med. Och självklart var kameran med. Jag fick av naturliga skäl inga konsertbilder, från min plats högt uppe på gradängerna i kören kunde jag bara fotografera under, emellan och efteråt. Så alla kom inte med...

Kalle Moraeus värmer upp inför konsert.

Elsa i Frost, alias Annika Herlitz

Delar av stråksektionen förbereder sig

Mattias Bylund in action

Och vår fantastiska saxofonist, med alla sin underbara solon

Och kören, sett bakifrån, under uppvärmning. 

Och så är det snart jul. Hoppas ni alla får en fröjdefull sådan. Med Stjärnjulföreställningarna är grunden lagd för mig i alla fall.

På återseende//GöranR

*/ Fillan = Filadelfiakyrkan i Stockholm, Rörstrandsgatan

Inlagt 2018-12-17 19:15 | Läst 1152 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran.
Der er forskel på at prale (skryte) og at være stolt ! Og det lyder som om i kan være ualmindelig stolte og med rette over så stor publikumtilstrømning. Fin tekst og dejlige billeder.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2018-12-17 21:27
Mange tak, Erik. Jo, jag är väldigt stolt över att få vara med i en sådan här produktion! Det är ett väldigt slit, men belöningen är stor när man sjunger för fulla hus.
//GöranR
Skarpa och fina bilder. 10 000 biljetter! Proffsigt!
/MA
Svar från gorred 2018-12-17 23:48
Tack Mats. Jo, det här är riktigt proffsigt, faktiskt.
//GöranR