Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Stunder i livet

Det finns en scen i Monty Pythons film Meningen med Livet, jag tror att det är direkt efter att Mr Kreosot har exploderat av sitt måttlösa ätande, där servitören (Eric Idle) vill visa sin mening med livet. Med slängen (servitörens handduk) över armen tar han oss, betraktaren, med på en vindlande promenad, genom små byar, på stigar och över hagar och fält, en lång promenad, tills han kommer fram till en liten stuga. Där hejdar han sig, börjar harkla och humma, tydligt besvärad och generad, som om hans mening med livet var för litet och obetydligt, att det inte duger och att vi inte ska fatta, att han lett oss hit i onödan. Och så med ett ”fuck off” vänder han på klacken och går.

Men det var hans syn på det här med meningen med livet, och tanken blir ju att ingenting kan vara för litet eller obetydligt för att ändå betyda mycket för oss, även om alla andra inte förstår att uppskatta…

Och då blir frågan om vi själva förstår att se och uppskatta de här små, kanske obetydliga, stunderna i livet som vi får.

Jag kom att tänka på detta när jag nu satt på altanen. Jag hade skyfflat undan en stor hög med grus som legat på gräsmattan efter en plantering av en plymspirea och hittat ett ställe där jag kunde dumpa den. Jag kände mig nöjd, med ett stort glas vatten och kunde unna mig en liten cigarill. Hunden hade gått med och ”hjälpt” mig, okopplad i trädgården, och låg nu bredvid och kollade läget. Molnen drog över himlen och släppte då och då fram lite sol, det rasslade i löven i vinden och några fåglar (koltrasten?) kunde fortfarande höras.

Det här var en sådan där stund, en sån stund som i sin relativa obetydlighet (och en ganska platt bild) är värd att tas tillvara, ett kort ögonblick av ro, gemenskap och tillfredsställelse, när man mår bra. Typ meningen med livet.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-07-07 15:39 | Läst 665 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran.
Monty Python var også stort på vores TV-skærme i de "gode gamle dage". Fin tekst fra din hånd og jeg holder med dig. Du slutter også med et herligt billede af din hund - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-07-07 22:48
Tack Erik. Monty Python har alltid varit stort för mig. Och många gånger var de djupare än vad man först trodde i alla bisarra infall, det låg (ligger) alltid nåt mer bakom galenskaperna.
Hundbild med mobilen.
//GöranR
Också lite svag Monty Python och visst är det så det finns en mening med mycket. Sen behöver det inte vara så märkvärdigt och omständigt för att klassas som "meningen med livet"
Precis som sista texten , det räcker..
ps. toypudeln Sunny ligger här bredvid och kollar vad jag gör..
Mv/Gunte..
Svar från gorred 2019-07-09 11:24
Precis. Det är viktigt att vi tar vara på även de små ögonblicken i livet.
Och på nåt sätt blir det lättare när det ligger en hund bredvid...
//GöranR