Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tankar i höstmörkret. Tårtan.

Höstmörkret är här sedan länge, snart är det snarare vintermörkret vi upplever. Å andra sidan lyser förhoppningsvis snön upp då, så det inte blir så mörkt ändå. 

Men hur mörk än tillvaron kan te sig på eftermiddagarna nu för tiden, så glöder det ändå om det fotografiska samtalet på Tårtan varannan onsdag:

Hur mycket fotograferar proffsfotografen privat? Måste man hålla i kameran med bägge händerna? Hur blir det i fortsättningen med kameraloppis? Vad gör man om man inte är nöjd med sina bilder och börjar tvivla?* Varför gör Olympus så bra objektiv? Vad beror inflationen av billiga kinesiska objektiv på moderna digitala kameror från Japan på? Funkar billiga kinesiska objektiv på Leica? Kan man sätta på en röd logga på en japansk kamera (som liknar en tysk känd kamera), och varför i så fall? Kommer inte Bengan idag heller? Har inte Olympus Dual Pixel Autofokus som Canon? Och varför ser man i så fall ingen skillnad? Kan man få rabatt på fotobok om man är med på Tårtan?

Och Anders höll reda på gänget!

På återseende//Göran 

*/Fantastiska bilder, ingen anledning att tvivla. Dessutom tagna med Leica.

Inlagt 2018-11-28 21:37 | Läst 2021 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilken härlig svartvit redigering, nåt särskilt program kanske? Gillar särskilt bild 3!
Svar från gorred 2018-11-29 07:46
Tack Ragnar.
Jag gör ungefär samma sak varje gång när det gäller svartvitt. Jag fotograferar i färg, tar in bilden i Lightroom och drar lite i grundspakarna som vitbalans, kontrast, färg, eventuellt skuggor etc. Vill jag sedan göra bilden monokrom redigerar jag den vidare i Silver Efex Pro 2 och sparar tillbaka den efter redigering och justerar den ytterligare i Lr om det behövs.
Silver Efex Pro 2 är ett väldigt bra program för mig och svartvitt, där skuggor och nyanser i den svartvita bilden ändå kan behålla sina bakomliggande färger. Och det är intuitivt och lätt att hantera, med stor frihet att få bilden som man vill ha den.
//GöranR
light 2018-11-29 08:48
Tack för svar, Sep 2 verkar vara programmet som gäller för s/v.
Fin redovisning det här! Tråkigt att jag inte kunde närvara! Sista Tårtan för det här året e nästa Tårta! Då skall jag komma! :)
/B
Svar från gorred 2018-11-29 12:29
Tack Bengt. Vi ser fram emot det!
//GöranR