Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tema 252: Salt (97/365)

Costa Blanca är mer än långa badstränder och turister. Utanför Torrevieja, söder om Alicante, finns de berömda saltsjöarna, Salinas de la Mata, där man producerar salt som exporteras till hela världen. Större delen av vårt vägsalt kommer till exempel härifrån.

Saltet spelar stor roll i Torreviejas historia. Från att från början främst ha varit en fiskeby,  vanns stadsrättigheter så sent som i början av 1800-talet, då staden fick kungligt brev att ta över de tidigare kungliga saltsjöarna i La Mata.

Saltet ligger som stora vita snöliknande berg mellan havet och vägen.

I saltsjöarna trivs flamingos. Tyvärr är de svåra att komma åt fotomässigt. I sjöarna runt om är det i övrigt ett hektiskt fågelliv. Här övervintrar exempelvis våra tranor, som vi ser i bla Hornborgasjön på vårarna.

Sen läser jag till min häpnad att, apropå export och import av livsmedel, flera av våra EU-representanter inte vill att det ska finnas ursprungsmärkning på varorna.

"Den relevanta informationen ska givetvis finnas men, men jag har sett synpunkter från konsumentorganisationer att det blir svårt när det är för mycket information på produkterna att kunna tillgodogöra sig allting." Säger bla Adaktusson. Vad menar karln? Är inte det här ett väljarförakt så det skriker om det? Nog för att dagens skola får låga betyg, men jag vet i alla fall att läsa och ta in information om varifrån maten jag köper och äter kommer ifrån. Givet att det står på varan. Och vi är väl inte alla andra ignoranta analfabeter, eller?

På återseende//Göran

Inlagt 2014-05-24 00:14 | Läst 3105 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant inlägg Göran!
Ha det så bra!
Svar från gorred   2014-05-24 11:08
Tack Heléne. Samma. //GöranR
Saltet ser nästan ut som snö.
Helt vansinnigt att ta bort ursprungsmärkningen och vi är läskunniga.
Hälsningar Lena
Med tanke på hur det ser ut vad gäller livsmedelshantering runt om i världen, är det en direkt konsumenträttighet att få reda på varifrån varorna kommer. Hur ska vi annars kunna tillämpa den berömda valfriheten? Misstänker att de finns en icke så dold ekonomisk agenda med här.

Jo, det är väl det närmaste snö man kommer på de här breddgraderna. Högarna ser ännu mer imponerande ut i verkligheten.
//GöranR
Aduktusson verkar vara en broiler som inte är kvalitetsmärkt!
Med vänlig hälsning
Mats
Svar från gorred   2014-05-25 00:18
Så sant som det är sagt. I det fallet är inte ursprungsmärkningen intressant.//GöranR

PS. Vad som däremot kan vara intressant för inte minst fågelintresserade, är att de här sjöarna runt Torrevieja är knökfulla med fåglar, ett eldorado för inte minst ornitologer under olika tider på året. Just saying ;) DS
Mats Axelsson   2014-05-26 19:22
Tackar för den intressanta informationen om fågel. Semesterdagar är det inte lika gott om som vardagar, å andra sidan få vardagar ger färre semesterdagar, men återkommer i detta ärende.
Mvh
Mats
Svar från gorred   2014-05-27 00:23
Välkommen!//G
2014-06-22 12:59   Birgit Olsson
Fina bilder! Smälter inte saltet av värmen?
Svar från gorred   2014-06-22 20:20
Tack. Nej, faktiskt inte. Jag tror det behövs mycket högre temperaturer för att salt ska faktiskt smälta. Men, har inte tänkt på det så. Intressant.//GöranR
2014-06-24 12:21   Gunilla, alias PixelCat
Går det lite trögt med 365-utmaningen just nu? Det är ett tag sen du publicerade något... Det vore synd om du lade av, för du tar så fina bilder! Du har visserligen en del att ta ikapp, men det fixar du säkert!
/Gunilla, alias PixelCat, admin
2019-04-22 11:40   Yrjänä den underbara
Bättre strö fågelskit i gröten!
Mera naturligt och inte skyflat med en sketen traktorn.