Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Trädgårdsdax och fotopodd - spelar storleken nån roll, egentligen?

Det börjar bli dags att städa i trädgården. Uppenbarligen är det ingen som tagit bort löven från i fjol, inte ens att de var täckta med snö så sent som för någon/några veckor sedan har hjälpt. Men så är det ju varje år. Jag låter löven ligga kvar på hösten, till och med slår sönder dem i småbitar med min gräsklippare, i hopp om att åtminstone några ska bli nerdragna i jorden av de små djuren som bor där, förutom alla maskarna, för att bli näring åt jorden och gräsmattan. Men det blir ändå mycket löv att kratta ihop. Och det var fint väder för sådant arbete, solen sken och faktiskt värmde en smula. 

Och så lyssnade jag på Fotosidans poddradio; Formatkriget - måste man ha fullformat? Perfekt att ha i öronen när jag gick omkring på tomten och krattade löv och ibland slängde iväg en frisbee åt hunden, lagom fängslande men faktiskt ganska intressant. Bra samtal mellan tre duktiga och insatta fotografer, även om deras tekniknörderi ibland stack iväg. Jag tycker alltid att de här diskussionerna om sensorstorleken är intressant, inte minst för att jag själv kör Olympus, dvs m43, där man alltid får höra att formatet inte räcker till, sensorn är för liten och skärpedjupet blir inte tillräckligt litet eller grunt eller hur man ska säga. Och lite så blev det även nu, även om man var överens om att det är inte bara storleken det hänger på. Pixlarna konstruktion spelar roll, liksom processorn och en del andra parametrar. Och så måste man komma ihåg att samtalet fördes av tre proffs med teknisk bakgrund och mycket höga krav; jag menar pratar man med någon som köper en skärm för flera (många!) tiotals tusen kronor så är det ju respekt, typ. 

Så, i hög grad handlar det om vilka krav man ställer. Och hur bra tillräckligt bra är. Och hur man betraktar bilden, inte minst det här med betraktningsavstånd. Står man tillräckligt långt ifrån/lagom långt ifrån bilden jämfört med att granska den med lupp så är det förstås skillnad. Och bilden är ju naturligtvis mycket mer än dess tekniska prestanda!

Men det var inte bara krattande av löv. Det börjar ju faktiskt komma upp en del blommor också. Det har inte hänt så mycket här hemma ännu, fast lite grönt, och någon enstaka blomma  kunde skönjas bland de torra och bruna grässtråna, och roligt att se små knoppar som håller på att springa ut. Så kameran var med.

Och jag hade ju god hjälp (nåja), även om frekvensen av frisbeekast kritiserades tydligt!

Till slut blev det dags för bastun och middag som avslutning av en bra dag. Och jag sitter nöjd med mina Olympusgrejor. 

På återseende//Göran

Inlagt 2023-04-15 21:34 | Läst 527 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tycker jag låter sunt. Härligt med vår och utelek också.
Själv har jag kameror med olika sensorstorlekar använder dom alla i olika sammanhang.
Tycker inte det syns i pappersutskrift där ex skärpa visas 50% av datorskärmen. Klart att då man pixelser i 400% i dator blir det skillnad. Det gör det även om man står nära en reklamskärm ute ;)
Bästa är lagom det man håller på med
Skön sön
/N
Svar från gorred 2023-04-16 16:41
Tack Nini. Nej, att titta på en utskriven bid, på normalt betraktningsavstånd avslöjar ju inte sensorns storlek, förstås. Men, det var en trevlig diskussion, och ibland är det lite kul att nörda ner sig i tekniken även om man inte alltid håller med.
Detsamma till dig vad gäller helgen!//GöranR
Förvirringen tid är nu, båda vad gäller sensorstorlek och annat i samhället! Så vi diskuterar det i stället för väsentligheter! ;) :)
/B
Svar från gorred 2023-04-16 16:37
Det är sant Bengan. Och vi diskuterar ju alltid det som är väsentligheter i våra egna ögon, dvs vad som är väsentligt är ju alltid sanningen i betraktarens ögon. Och sensorstorleken, dvs, hur den står emot sådana futila ändringar som man kan se i laboratorium eller vid uppförstoring på pixelnivå på skärmar som kostar uppemot 30 lax är ju naturligtvis i någon mån säkert väsentligt för vissa. Förstår vad du menar, men det v ar ett trevligt podsamtal ändå, och ibland kan det vara lite gôtt att nörda ner sig i tekniken.
//GöranR