Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vad är en kör

En kör är, enkelt uttryckt, en grupp människor som sjunger tillsammans. Det här är en vanlig företeelse i Sverige, vi är bortemot 600 000 människor som regelbundet sjunger i kör. Och det växer.
Men, en kör är mer än så. Man gör musik tillsammans, man skapar harmonier och man gör det tillsammans. Detta "tillsammans" är viktigt, det betyder att man förlitar sig på varandra, var och en har sin stämma som ensamma inte betyder så mycket som när man sjunger dem tillsammans. Så, gruppen, kören, innebär gemenskap, tillit och kärlek - summan av alla medlemmarna i en kör är större än kören i sig.
Faktiskt kan det ta sig uttryck i att när man står mitt i kören och sjunger bokstavligt talat kan förlora sig själv som enskild individ eller enskild stämma och gå upp i ett större helt, som att harmonierna lösgör sig och svävar ovanför kören, som ett moln av musik där man inte längre kan urskilja sig själv utan bara hör och känner det hela, de totala harmonierna.
Och även om man inte alltid umgås särskilt mycket utanför replokalen är detta med gemenskapen i gruppen ändå så viktigt och stort, det finns en trygghet i att vara tillsammans och en glädje i just detta att harmonisera tillsammans, på så många plan.
Detta är tydligt för mig varje måndag kväll, på körrepetitionerna. Men det blev också än mer tydligt när nu kören som jag sjunger i firade 40-årsjubileum. Det var en stor skara människor som kom och lyssnade på vår jubileumskonsert med tillhörande middag efteråt; många tidigare körmedlemmar, alla de tidigare dirigenterna och körledarna, anhöriga och allmänt intresserade och luften var full av kärlek och gemenskap, minnen och musik. Det har varit händelserika 40 år i körens historia och anekdoterna flödade, inte minst från alla resor kören har gjort, i Europa men framför allt till USA. Det blev en kavalkad av gamla låtar från förr fram till vår nuvarande repertoar, men också av våra outfits genom åren, våra körkostymer, som i barbershopbranschen har tagit sig minst sagt spektakulära uttryck. Här kan direkt sägas, att randiga västar och hårda halmhattar inte längre är aktuellt inom vår genre, liksom inte heller rosa frackar eller andra fantasifulla utstyrslar som var aktuella förr, varken hos oss eller genren i sin helhet runt om i världen. Men, vi har varit - och är fortfarande ibland - kockar, vikingar eller i vår vanliga scenklädsel, svarta kostymer med skjortor.


Jag fotograferade under förberedelserna till kvällens begivenheter - i skarpt läge senare under kvällen blev det ännu festligare, ännu mer fart, ännu mer glam. Och då var jag deltagare fullt ut, med kameran nedpackad i sin väska. 

Efter alla förberedelser under dagen kom det att se ut så här när vi stod på scen på kvällen under vår konsert. Normalt är vi alltså inte så här brokiga, det är ett potpurri med exempel på den utstyrsel som vi haft genom åren och fortfarande har. 

Men först var det uppsjungning och uppladdning - vår dirigent idag i typisk pose. 

Exempel på olika outfits aktuellt och genom åren. Det som gäller idag är antingen kockar eller vikingar eller i proper svart kostym med passande skjorta, beroende på uppträdandets karaktär och vad som önskats. 

Men oavsett vad vi har på oss på scen när vi sjunger så är alltid sångglädjen och musikaliteten på topp. Och vi har roligt när vi sjunger. 

På återseende//Göran

Olympus PEN F med mZuiko 17mm f/1,8 genomgående. Det var också genomgående dåligt ljus, så jag fick skruva upp ISO ordentligt, ändå räckte slutartiden inte alltid till. 

Inlagt 2019-10-27 17:23 | Läst 322 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Här händer det saker! Häftiga bilder!
Tjejen i baren!!! Och flera andra bilder! wov!
/B

Ps. Och svartvitt i vissa fall! :)
Svar från gorred   2019-10-27 23:24
Tack Bengt. Och roligt att du ser det jag försöker berätta om 😎😎//GöranR
PS. Svartvitt är alltid rätt, nån gång 😉
2019-10-28 09:04   Catharina Neidenmark
Du prickar in känslan med körsång så fint! En känsla jag fortfarande ibland kan sakna, 24 år efter att jag lämnat körsången. Festen var en upplevelse i glädje, sång, god mat och vi är så glada att vi var med. Kram
Svar från gorred   2019-10-28 10:54
Tack snälla Kattis! Det är ju lättare när det gäller nåt man tycker om och är engagerad i. Och visst hade vi roligt, precis som vi brukar ha i dessa sammanhang.
//GöranR