- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Resefoto - en materialsport

Så här års är det lätt att längta bort från mörker och kyla. Till semestern, värmen, eller en spännande plats. Just därför har jag under helgen suttit och läst ett gäng resebloggar och kollat filmer på tuben om resefotografi. Inte minst för att ladda upp med skön inspiration inför egna resor under året.

Det finns tveklöst många riktigt duktiga resefotografer där ute som tar fantastiska bilder (exempelvis Bruno Ehrs), liksom rätt många som tycker att extremvidvinkel och HDR är det enda receptet för en bra bild. Men oavsett vad verkar mer eller mindre alla resefotografer lida av någon slags prylsjuka.

Man får till och med känslan att en del fotografer behöver ett separat Herculesplan enbart för att frakta alla sina grejer dit de ska. De har högvis med kamerahus, objektiv, stativ, blixtar, datorer, surfplattor, och så vidare. Personligen fattar jag inte hur de pallar. Att släpa omkring all denna utrustning måste ju vara en plåga.

Det skulle därför vara kul att hitta en skicklig resefotograf som kör med minimal utrustning. Ett hus och en glugg – typ (möjligen två). För på något sätt känner jag att det måste gå att göra enklare. Mycket enklare. 

Som ni ser har jag kört en annan slags "gatufoto" den här gången. Kände ett behov av att göra något helt annat än vad jag brukar. Så det blev systemkameran och 24-70 zoomen. Ibland är det kul att bara fota på utan större tanke och mening. Nästan som terapi, på något sätt...

Inlagt 2014-02-02 20:36 | Läst 3240 ggr. | Permalink
För att inte tala om all möda man får att ta sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatser. Jag brukar inte ta med mig mycket men varje gång måste jag packa upp allt så att de ser ordentligt. Och till ingen nytta. Jag får oftast intrycket av att de inte vet vad en kamera eller objektiv är utan måste se det ordentligt för att tro det. Film passerar däremot utan ett höjt ögonbryn trots att det liknar små containers som man inte får ha med sig. De som tar med sig mycket grejer har det nog jobbigt att åka ut och åka hem.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 14:07
Fast det kommer man undan med ett eget Herculesplan ;-)
Fina bilder med härliga färgkontraster på kvällen! Ha det gott!
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 14:07
Jag tackar för det Dan.
Snygga nattbilder! Gillar särskilt den tredje.
Vill inte påstå att jag skulle vara en "skicklig resefotograf", men det här är vad jag hade med mig senast:
Stor kamera, liten kamera, ett antal objektiv. Liten laptop och ett par 2.5-tums hårddiskar för allmän användning plus backup. Ingen blixt eller stativ. Knappt tre veckor i Rio och New York.
Lightroom ger enkel tillgång till statistik över vad man egentligen använt. 68% av bilderna är tagna med D800 + 24-70mm. 16% med D800 + 70-200mm. 2% med D800 och 14mm. 14% med V1 och diverse objektiv. Hade den när vi var ute i natten i Rio och gick i lite skummare stadsdelar (pga rånrisken).
Summerar man kanske jag hade klarat mig med bara D800 och 24-70mm. Och typ mobilen då jag inte vågade ta den med. Skulle jag kört enbart gatufoto hade det definitivt räckt.
/Niklas
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 14:10
Tack för kommentaren Niklas.

Spännande statistik. Jag gjorde något liknande för ett par år sedan och insåg att jag använde mitt 24-70 till runt 95 % av mina bilder :-)
Gillar ditt blogginnehåll! :)
"Förr i världen" klarade jag mig med en M Leica och ett 35 mm objektiv när jag va på semester, nu e jag litet mer osäker, tar med litet extra grejer, som gör det hela bara litet krångligare, både på flyget och se'n på resmålet. Och inte använde jag de extra prylarna heller! De e klart, jag brukar vara "tvungen" att ta fram de extra grejerna för att ta några bilder för jag har ju ändå har tagit med mig de här extra prylarna!
Och osäkerheten kanske ökar med prylar och ålder!? ;)
Eller om det är så att man inte riktigt litar på den moderna tekniken....?
Bäst att ta med litet extra ifall nåt pajar! ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 14:08
Ja, det kan nog vara så. Ju fler prylar - ju mer osäkerhet :-)
Kul att se färgbilder från dig, Joakim! Fina! Gillar den översta och den nedersta skarpt, och de är ju från miljöer som man känner igen från dina svartvita bilder ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 14:07
Tack så mycket Johan :-)
Jag har verkligen svårt att förstå varför det ska behövas så värst mycket prylar för resefoto. Känns som man borde kunna få till starka bilder utan att behöva ta till ultravidvinkel eller andra tekniska knep. Ett lätt kolfiberstativ får man kanske ha liggande på hotellrummet för vissa nattbilder.

Blir sugen på att resa igen när du tar upp ämnet! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 20:05
Tack Magnus.

Jag har faktiskt funderat på en weekend i Istanbul i vår.Finns hyggligt billiga resor om man bokar nu. Ska du med? :-)
froderberg 2014-02-03 21:10
Hänger gärna på. Ska vara bra mat i Istanbul :)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-03 22:26
Kul! Då säger vi det :-)