- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att fånga livets små ögonblick

Att gatufota i en småstad kan vara lite speciellt. Det är inte alltid som det händer särskilt mycket för att uttrycka sig lindrigt. Då får man helt enkelt nöja sig med det lilla – det vill säga att fånga livets små ögonblick som passerar förbi i maklig takt.

Även om det inte är lika spektakulärt och ballt som att ränna runt i en myllrande storstad så kan det på sitt sätt ändå vara ganska kul. För i ärlighetens namn är det ju ingen brist på gatufoton från världens metropoler. Däremot ser du sällan gatufoton från olika småstäder, förutom Karlskrona då ;-)

Personligen gillar jag det här något banala och nedtonade bildberättandet, även när jag tittar på andras bilder. Jag inspireras därför oftast mycket mera av det enkla som har en subtil känsla av ett slags mänskligt tillstånd, än av det övertydliga och ”högljudda” inom fotografin. 

Just nu håller jag för övrigt på att testa Fujifilms nya 50 mm-konverter till X100s. Det har varit en kul bekantskap som jag ska skriva mer om snart. Inte minst för mig som har brottats en hel del med trettiofemman, en brännvidd som kan vara lite knepig på småstadens glesa gator.

Bilderna i den här bloggposten är tagna med 50 mm-konvertern påskruvad.

Så allra sist. Lördagen den 26 juli kommer jag att ställa ut på Planket i Gnesta. Det blir min andra gång och det ska bli väldigt kul att få komma dit. Just nu sitter jag och funderar på vilka bilder jag ska visa upp. Digitalt eller analogt? Det återstår att bestämma.

Inlagt 2014-07-07 12:38 | Läst 7237 ggr. | Permalink
Det ser bra ut med 50mm-konverteraren, Joakim. Även den sv/v konverteringen ser bra ut. Håller med dig om att det saknas gatubilder från småstäderna i Sverige. Street photography verkar på sista tiden ha blivit förknippat med storstäder, och hög puls. Jag saknar också det här lite banala och enkla. Lycka till med dina bilder, och med utställningen i Gnesta!
Svar från Joakim K E Johansson 2014-07-08 12:11
Tack Johan.

Ja, jag har själv funderat på att ge mig ut på en slags småstads tour i Skåne, Blekinge och Småland. Kanske hinner jag med det under sommaren.
Hej Joakim Jag gillar bilderna . Det behöver inte vara dramatiskt Bra bilder tilltalar ändå.
Jag ser gärna fler bilder .
/ Bengt
Svar från Joakim K E Johansson 2014-07-08 12:09
Tack Bengt, kul att du tycker det. Fler kommer.
Har bara kommit till Funderingen kring gatufotografering där jag bor,
tycker du fått till härliga bilder på småstadsfotografering. =)

Härligt att du ska ställa ut bilder igen på Gnesta Planket.

//Johanna
Svar från Joakim K E Johansson 2014-07-08 12:09
Tack Johanna!

Allt görs två gånger, brukar det heta. Först i tanken och sedan på riktigt. Så dina funderingar är ju första steget :-)
Kul med utställning! Jag är nyfiken på hur det går med boken också.

:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-07-08 12:08
Det går bra. Planen är att fota sommaren ut, sedan blir det ju av naturliga skäl svårt att fortsätta med tanke på min flytt till Stockholm :-) Sedan ska jag se till att få boken formgiven och klar. Därefter återstår "bara" finansieringen så den kan tryckas också :-)