- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Två fotografer i Köpenhamn

I måndags var jag och kompisen Magnus Fröderberg i Köpenhamn och gatufotograferade. Vi har snackat om att åka dit ganska många gånger när vi har harvat omkring tillsammans på gatorna i Stockholm. Nu blev det äntligen av vilket kändes roligt.

Lika kul var däremot inte resultatet. Jag tyckte inte att jag fick till några särskilt bra bilder den här gången. Det var helt enkelt lite för dött och mest en massa turister i omlopp. Magnus verkade känna samma sak.  

Men det var ändå en bra och skön dag i det stora hela. Att gå runt i en intressant och mysig stad som Köpenhamn är alltid trevligt. Magnus och jag har också mycket att prata om när vi spankulerar omkring med våra kameror och har det med andra ord kul ihop.

Den här gången pratade vi bland annat om att det nu för tiden inte sällan är svårt att se skillnad på gatufoton från olika städer. Bilderna är ofta så likartade i sina uttryck att de egentligen skulle kunna vara tagna i vilken storstad som helst på jorden. 

Vi grubblade därför ett tag på vad som utmärker just Köpenhamn. En lite typisk sak är kanske att synen här under inte är helt ovanlig. Två män som går på gatan mitt på dagen en vanlig måndag och helt öppet dricker starköl.  

Effekterna av detta är också tydliga som ni kan se på bilden nedan. I Sverige ser man sällan människor som ligger i de centrala delarna och är så där totalt utslagna och lealösa. Det är däremot inte särskilt ovanligt i Köpenhamn. 

På Rådhuspladsen tjänade den här unga kvinnan lite extra pengar med sina såpbubblekonster som barnen fullkomligt älskade. Men sådant är knappast något unikt för Köpenhamn. 

Hursomhelst. Efter att ha gått cirka 30 000 steg i byn var det ganska skönt att sätta sig på tåget hem igen vid niotiden på kvällen. Magnus blickar ut över sundet medan tåget passerar bron mot Malmö. Men innan vi åkte passade jag på att fråga Magnus vad han tyckte om Köpenhamn som gatufotostad. 

Inlagt 2015-07-22 08:10 | Läst 5146 ggr. | Permalink
Ett trevligt blogginlägg från er Köpenhamnsvisit, extra kul med intervjun i slutet. Synd att Köpenhamn var uttömt på köpenhamnsbor då ni var där. Kanske de höll till nere vid Kalvebod Brygge och solbadade? ;)

http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/kalvebod-bolge-gdk723272
Svar från Joakim K E Johansson 2015-07-23 10:38
Dom kanske var där Johan. Inte omöjligt :-)
Kul att se dina bilder. Det tycks som männen är ute på lunchen - att gå och dricka öl på lunchen känns otänkbart i Sverige.

Är tillbaka i Stockholm. Får bli en runda på stan innan jag drar vidare. Ska fundera på vad som mer kan skilja mellan Stockholm och Köpenhamn.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-07-23 10:39
Det lär bli gatufoto i regn i Stockholm, misstänker jag ;-)
froderberg 2015-07-23 12:05
Ja, regn idag. Så jag gör en uppdragsfotografering istället. Imorgon ska det bli bättre väder och jag ska försöka ge mig ut på stan.