- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Om vikten av att vara sig själv

"Var alltid dig själv", är ett uttryck som nog de flesta av oss har hört i olika sammanhang. Personligen tog det mig ganska många år innan jag på djupet förstod tyngden och innebörden av detta. När jag var yngre så fattade jag inte riktigt poängen. Tyckte påståendet var självklart på något sätt. Klart man är sig själv, liksom. 

Ja, så tänkte jag tills jag insåg att jag väldigt ofta anpassade mig efter andra. Att jag ofta sökte bekräftelse utifrån. Att jag hela tiden spelade olika roller som suddade ut vem jag verkligen var. Och att detta skedde ganska omedvetet. 

Att vara sig själv handlar enligt min mening väldigt mycket om att finna sin botten. Alltså den grund vilken ens person står på. Men också om att lita på sin egen förmåga och att den man är duger. Detta är inte minst viktigt när det kommer till skapande, tror jag. För du kan bara göra saker riktigt bra om du är genuint ärlig med vem du är. Både mot dig själv och mot andra.  

Jag har funderat en del på detta sedan jag startade Gatufotopodden. Hur ska jag utforma innehållet? Hur ska intervjuerna och samtalen vara? Vilka frågor ska jag ställa? Vilka ämnen ska jag ta upp? Och så vidare? Det är lätt att bli påverkad av andras åsikter och förväntningar. 

Det jag kom fram till var i alla fall att jag enbart kan göra podden utifrån vem jag är som person. Baserad på mina erfarenheter, mina kunskaper, hur jag tänker och vad som intresserar mig. Det är dessa insikter som måste styra det jag gör. Inget annat skulle funka.

Samma sak gäller såklart detta med att fotografera. Du måste titta på världen inifrån och ut och rikta kameran åt det håll som din egen kompass pekar. Men också stå för dina bilder - stå för den du är. Vara dig själv.  

Inlagt 2016-02-26 11:20 | Läst 4123 ggr. | Permalink
Hej,
Väl skrivet och jag tror att det ligger mycket i det.
Det svåra är att vara konsekvent.. Dessutom är åtminstone min bas in stabil utan ändras ständigt. Man har en bas när man är ung och sedan förändras den ständigt. Men man kan utgå från den bas man har just då och ta egna beslut.
Dessutom är inte omgivningen konstant, utan förändras ju med en rasande fart. Så de bilder man tar påverkas mer av det.
Lycka till med podden
Bob
Svar från Joakim K E Johansson 2016-02-29 15:30
Tack för kommentaren Bob. Visst förändras man över tid, så är det tveklöst. Men kanske handlar det mest om att lita på sin egen förmåga. Alltså bottna i ett förtroende för den egna personen.