- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Nu lägger jag ner mina sociala medier

Det här blogginlägget kommer jag inte att kunna dela på Facebook som jag ofta gör. Mitt konto är nämligen inaktiverat sedan igår. Samma sak med Instagram och Flickr. Det förstnämnda har jag tagit bort och det sistnämnda har jag gjort så osynligt som det bara går. Dessutom har jag avinstallerat apparna från min telefon. 

Det hela är ett experiment. Jag vill se hur det känns att stänga av det ständiga flödet av information som strömmar emot mig via sociala medier. De eviga notifieringarna, plingandet, vibrerandet. Allt det där som stjäl så mycket fokus och som tar sådan tid i anspråk. Samtidigt som jag inte riktigt kan se nyttan med att ständigt bli påmind om omvärldens förehavanden. 

Men det finns också ett annat skäl. Jag tvivlar nämligen starkt på att sociala medier har någon positiv inverkan på mitt fotograferande. Tvärtom så tror jag att de gör mig sämre. Det blir en hets och en stress som är dålig för mitt eget skapande. För mycket jämförande och för många bilder som slängs upp utan att egentligen hålla måttet.

Tanken är att detta nu ska frigöra tid och göra det lättare för mig att fokusera på rätt saker. Resultatet hoppas jag ska bli mer fotograferande, att jag inte påverkas lika mycket av andra och att jag blir mer restriktiv med vad jag visar upp. Vi får se om det blir så och hur länge jag klarar av att hålla mig borta. För jag är väl medveten om att det kommer att bli tufft. Därför tänker jag i alla fall vara kvar här på Fotosidan för säkerhets skull. 

Inlagt 2016-09-05 07:29 | Läst 5475 ggr. | Permalink
Det var det klokaste jag läst på länge..
Mv/G
Läser: "Samtidigt som jag inte riktigt kan se nyttan med att ständigt bli påmind om omvärldens förehavanden" och "Resultatet hoppas jag ska bli mer fotograferande, att jag inte påverkas lika mycket av andra och att jag blir mer restriktiv med vad jag visar upp"
Känns som en bra målsättning!
/B
Väldigt klokt. Lev i den riktiga världen. Stanna upp. Gör det som är viktigt, kasta bort det andra.
Är just hemkommen från drygt tre månader på min sommarvilla på Åland, där Cyberspace överhuvudtaget inte har tillträde. Jag ser inte att det skulle vara speciellt jobbigt eller tufft. Jag uppfattar bara fördelar. Dom skäl som du uppger är riktiga och sunda!
Good Hunting med fotografin, när ingen sår bakom axeln och hetsar.
Bra tänkt!!

Jag lever virulett enbart på FS och Trabatsakuten. Och maila med dem jag vill nå/nås av.

Det + jobb och fritid räcker gott att fyllla mitt liv. Som inte är offentligt ;-)

Kanske skaffa en pinhole camera också eller hålborra ett huslock till mina Fuji ?

-J!
Lycka till Joakim! Bara du inte lägger ned gatufotopodden! Ser alltid fram emot den!
Det är nog ett klokt val av dig, Joakim :)

Riktigt snygga bilder (mina favoriter är den översta och den understa)! Har du börjat köra en kamera med ett annat bildförhållande (4:3), eller?
Det var kull att få veta! LO
Tack för era kommentarer!