- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Kvinnorna blir min räddning

När jag flyttade till Akalla för drygt ett år sedan upptäckte jag en oväntad sak. Nämligen att det i området bor ovanligt många äldre kvinnor som konstant verkar vara ute och rasta sina hundar. Varje gång jag tog mig en promenad stötte jag på någon eller några av dessa hundtanter med sina husdjur i släp. Eller det var i alla fall så det kändes.  

Men det gjorde verkligen inget. Istället upplevde jag det som både trevligt och tryggt att se kvinnorna stå lite överallt och prata med sina väninnor medan deras hundar gläfsade på varandra. Efterhand fick jag veta att flera av dem hade flyttat till Akalla när området precis var nybyggt på 70-talet. Några verkade till och med ha känt varandra sedan dess. 

Detta faktum har jag nu försökt att dra nytta av i mitt pågående fotoprojekt. Ni som läser min blogg vet ju att jag har som mål att ta uppställda porträtt på människor som jag möter. Ett självpåtaget uppdrag som i ärlighetens namn genererar lätt ångest. För jag inser såklart att det kan bli ganska svårt. 

Ett par viktiga saker har jag dock lärt mig här i livet när det kommer till att ge sig i kast med något utmanande. För det första: dela upp alltsammans i små bitar som känns genomförbara. För det andra: identifiera vad som trots allt verkar lättast och börja där. Och det är här hundtanterna kommer in i bilden. 

Jag har nämligen insett att dessa personer är de allra enklaste att börja med. De är tillgängliga och lätta att få kontakt med. Så med deras hjälp tänker jag komma igång med att ta uppställda porträtt. Därefter är planen att sakta och steg för steg närma mig andra människor som bor här i Akalla. 

Men precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så vet jag inte om det är just så här som slutresultatet sedan kommer att se ut. Det kan bli ett helt annat uttryck, format, och så vidare. Men jag tror att ju mer jag fotograferar så lär det som känns bäst antagligen växa fram av sig självt. De här bilderna ser jag som mest de första stapplande stegen på vägen.  

Förresten, kanske kan hundtanterna bli ett eget litet miniprojekt. Vem vet!

Inlagt 2017-02-23 09:47 | Läst 5244 ggr. | Permalink
Gillar din inställning och ditt projekt! Och jag förstår att det e svårt! Och det skall bli intressant att följa projektet!
Att ta ströbilder på litet olika saker, de e inte speciellt svårt, det här, de e nå't helt annat! Respekt!
/B
Låter som ett intressant projekt så som du beskriver det. Kan säkert generera olika sidospår också. Att som du tänka igenom projektet känns sympatiskt och hundkvinnorna är säkert ett väldigt bra sätt att starta. Lycka till i arbetet.
Förbaskat bra gjort. Inte bara tanken i allmänhet, utan valet av fotoobjekt.
Hundtanter är vänliga personer. 😀Bra att börja öva på. Vet för vi är ett gäng "tanter" som lärde känna varandra genom våra hundar och fortfarande trots att hundarna tagit slut så träffas vi fortfarande och har lika trevligt.
Kul projekt du åtagit dig, ska bli intressant att följa och se var du hamnar i det.
Lycka till!
Kul projekt, av och till måste man hitta på lite saker för att komma vidare i sitt fotograferande :-)
Stort tack för era kommentarer :-)