- Joakim K E Johansson -

Äger jag Lars Tunbjörks minst kända publikation?

I min löjligt lilla fotobokssamling finns ett tunt litet häfte. Det ser inte mycket ut för världen, men för mig är det väldigt speciellt. Häftet innehåller nämligen fotografier från min hemstad Karlskrona - tagna av mästaren Lars Tunbjörk.

Bilderna tillhör inte hans allra mest kända. Men de har hans signum och håller definitivt den nivå som går att förvänta sig när Tunbjörk har stått bakom kameran. Sedan är det inte minst väldigt kul att se hemstaden betraktad ur hans speciella perspektiv. Miljöer som jag själv besökt, och människor som jag känner igen.


En annan raritet i min samling. Lars Tunbjörks debutbok som gavs ut 1987 av tidningen Aktuell Fotografi.

Men hur kom det sig då att Tunbjörk gjorde denna lilla fotopublikation? Det var faktiskt Karlskrona kommuns kulturförvaltning som 2006 bjöd in honom under några vårveckor för att dokumentera staden. Efteråt visades bilderna bland annat upp på Konsthallen, men också på gigantiska vepor som hängdes upp runt om på olika platser i staden. Och så i häftet, såklart.

Jag vet inte hur många exemplar Tunbjörks Karlskronahäfte trycktes i, eller hur många fler som äger det. Men jag försöker vara rädd om mitt. Nu ska jag bara ta mig tid att spana in Tunbjörkutställning på Fotografiska också. Vem vet, kanske finns rent av några av hans bilder från Karlskrona med där.

I filmen här under bläddrar jag igenom häftet. 

Inlagt 2018-09-15 15:56 | Läst 3671 ggr. | Permalink
Vilken mästare!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-09-15 16:34
En av världen absolut bästa fotografer, enligt min mening.
Hej,
Bra bilder i den boken. Tunbjörk hade unik stil.
Ha det gott
Bob
Svar från Joakim K E Johansson 2018-09-18 21:08
Tack för kommentaren Bob!
Jag undrar varför Karlskrona-bilder inte synts mer då många är väldigt bra.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-09-18 21:09
Bra fråga. Kanske är själva motivet inte tillräckligt intressant.
Bilderna ser ju riktigt bra ut. Och precis som du säger så känner man igen en del av dem. Samtidigt kan det ju vara så att det är hans speciella stil och val av motiv som gör att man tror sig sett bilderna tidigare. Porträttet på den blonda tjejen som tittar in i kameran är den enda bild jag kan med säkerhet säga att jag har sett tidigare. Gillar omslagsbilden!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-09-18 21:10
Tack för kommentaren Johan!

Ja, bilden på den blonda tjejen är nog den mest kända från den här serien.