- Joakim K E Johansson -

Kan ni se vad jag såg?

I det här blogginlägget tänkte jag be er titta lite närmre på bilden här ovanför. Förstora gärna så ni kan se ansiktsuttryck, kroppsspråk och andra detaljer riktigt ordentligt. Titta en stund och fundera kring motivet innan ni läser vidare.

Ha inte för bråttom nu…

Okej, vad ser ni? Vad läser ni in i bilden? Finns det en berättelse, tycker ni? Jag ställer frågan eftersom jag är nyfiken på om ni uppfattar bilden som jag uppfattade situationen när jag fotograferade. Når jag fram till er?

Sedan kan man också fråga sig om detta är en intressant bild? Är den något att ha? Det beror nog väldigt mycket på vad man finner i motivet. Det är en ganska enkel bild i det stora hela. Några tjejer på stan, taget rakt på, ingen utmärkande komposition, inget speciellt ljus eller något annat som sticker ut. Det är ett snaphot, inget mer.

Nåväl, det ska bli intressant att se om jag får några reflektioner från er som läser bloggen.

Så över till något helt annat. Kolla in bilden här under ett ögonblick...

Detta föreställer den nya trappan i Karlskrona. Den invigdes för några veckor sedan och kostade fyra miljoner att bygga. Egentligen heter den Ristorgstrappan, men eftersom den kallades för Spanska trappan i början så är det många som fortfarande använder det namnet. Inte sällan på ett hånfullt och raljerande sätt.

För trappan har orsakat häftiga diskussioner i lokalmedierna där inte så få har varit starkt kritiska till bygget. Det var för dyrt, menade många. Pengarna borde ha använts bättre, tyckte en del. Och så blev den ful, sa andra. Skitsnack, sa dom som bestämde. Trappan är till för att försköna staden och den ska vara en plats för boende och besökare att njuta av.

Vad hände? Jo, trappan togs genast över av skejtare och cykelungungdomar som inte har någonstans att vara. De har smetat ut vax på trappstegen för att deras brädor och cyklar ska glida bättre. Vanliga människor som ska röra sig ner för trappan måste kryssa mellan ungdomar som flyger fram i alla riktningar med filmkameror och skateboards.  

Varför berättar jag detta? Jo, som gatufotograf upplevde jag ändå en glädje när jag gjorde upptäckten. Det vill säga hur människor hela tiden tar staden i besittning som de själva vill. Inte ofta mot stadsplanerarnas intentioner. Som gatufotograf kan jag avbilda detta och dokumentera det äkta ”livet på gatan”.

 

På söndag drar vi till Italien och Toscana i två veckor. Ett par kameror åker såklart med och inte minst tänkte jag gatufota lite i Siena där även HCB var en gång i tiden och fotade loss. Det är för övrigt i närheten av Siena som vi kommer att bo förutom ett par dagar i Venedig.

I Siena finns förresten en kul fotoaffär som jag hittade förra året. Lokalen är fylld med analoga kameror vilket känns ganska märkligt när man tänker på hur svenska fotoaffärer ser ut numera. Det var nästan som att göra en tidsresa när man klev in i butiken. Vem vet, kanske går det att göra ett litet fynd.

Bloggen lär nog vara öde under tiden eftersom jag inte kommer att ha tillgång till dator och bredband på samma sätt som hemma. Men något litet inlägg kanske jag kan fixa. Vi får se...

Inlagt 2011-08-26 11:13 | Läst 6740 ggr. | Permalink
Mellanbilden är sjukt spännande tycker jag. Njut av Sienna och av livet Mr J!

P-E
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 13:43
Absolut, det ska förhoppningsvis finnas utrymme för njutning! Tack för kommentaren Per-Erik! :-)
Första bilden är lite vemodig och sorgsen.
För den känns så uppdelad, precis som det tyvärr är i verkligheten. Tjejer som bildar olika grupper och man måste vara på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt för att platsa.
De små tjejerna på rullskridskor verkar vara lite osäkrare och "typiskt, då kommer just de "coola" tjejerna". Något som är vanligare i tjejers värld... det har jag fått uppleva.

Jag tycker det är roligt att ungdomar skejtar och kör BMX på gator och torg, det blir mer liv och rörelse. Och vart ska de annars ta vägen, kommuner är ju allt för dåliga för att se till att de har tillgång till bra aktiviteter som inte kostar pengar för dem.

Ha en riktigt skön resa till Italien. Kul att få se lite gatufotobilder när du väl är hemma igen. Tänker på Johan Rheborgs fantastiska gatufotobilder som jag får en italiensk känsla ifrån. Speciellt denna är ju bara sååå jädra bra =) http://www.konstochfolk.se/artist_s.aspx?art_ID=106&work_ID=1049#1049

/Lena
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 14:01
Intressant tolkning där Lena. Tack för den.

Johan Rheborg är en man med många strängar på sin lyra. Jag gillar också hans bilder. Önskar jag kunde ta lika mycket betalt som han verkar göra! ;-)
En tolkning av den första bilden kan vara: tre smala tjejer som går, två mindre smala tjejer som rullar. Ett inlägg i övervikts-/motionsdebatten. Enkel men talande, inte jättemärkvärdig men ändå vaket fångad. Jag tycker inte det är något mästerverk men den fungerar ändå!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 13:44
Spännande att läsa hur du tolkade bilden. Tack för din kommentar! :-)
Jag tror de två rullskridskoburna flickorna har snuvat de andra tre på Pokemon-bilder, och nu skall hämnden tas! MEN! De har inte en chans, för de förstnämnda har ju som sagt rullskridskor!!! Jihaaaa...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 13:44
Alla tolkningar är möjliga, bara man har fantasi så! ;-)
Inte så konstigt att det kallas Spanska trappan kanske. Även huset i bakgrunden har ju vissa likheter med det i Rom.
"Cafe Coreto med Grappa", är det kaffekask på italienska?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 13:49
Caffè Corretto: http://en.wikipedia.org/wiki/Caff%C3%A8_corretto

Kyrkan i Rom heter Santissima Trinità dei Monti, den på bilden heter Fredriksskyrkan: http://www.karlskrona.com/cmarter.asp?doc=2790

Faktum är att flera byggnader och även stadens planering är inspirerad av Rom och andra Italienska städer. Kyrkan till höger (Trefaldighetskyrkan) är exempelvis influerad av Pantheon.
Första bilden:
De två främre tjejerna på rullskridskor står i toalettkön. Tjejen längst fram tänker nog att äntligen är hennes tur. Den andra mörkhyade tjejen tittar ner i marken och vad ser man där? Jo en mörk fläck i gatan. Kan det vara så att toalettkön var för lång och hon inte kunde hålla sig längre? Den bakre tjejen längst till höger med glasögonen har precis upptäckt detta och börjar dra lite på smilbanden. Hon ser också lite kissnödig ut och är förmodligen på väg till toakön. De två andra tjejerna längs bak är bara på väg förbi då de har blicken riktad längre fram.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 13:51
Alla tolkningar är som sagt möjliga, men där skenade nog fantasin iväg lite för mycket.
ronnylov 2011-08-26 15:18
Asch då, jag som trodde jag hade sett det ni andra hade missat i bilden...
Ang. tjejfotot:
Vid första ögonkastet tolkade jag bilden som skribenterna före mig: två tjocka, försiktiga mot tre smala tuffa.
Men så är det egentligen inte om man tittar närmare.
Flickan till höger i den bakre raden har härliga x-ben och verkar inte alls pulsa fram så där jättetufft. Hon i mitten verkar vara någon helt annanstans med sina tankar. Och hon till vänster verkar tycka det är roligare att kolla in fotografen.
Ingen tycks titta på dem två i förgrunden ens. Det handlar alltså mer om ignorans än mobbning på väg. Den enda som kanske tittar på dem är hon till höger och lustigt nog läser man på hennes tröja "love hope".
En ganska stum bild. Varken blickar eller ord verkar bytas ut.
Jag noterar också att de tre i bakgrunden har väääldigt lik frisyr, samma frisyr som typ 80% av alla svenska tonårstjejer just nu.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 16:58
Tack Katja för en mycket intressant kommentar. Tycker du har analyserat bilden väldigt bra. Jag ska förklara lite hur jag uppfattade situationen sedan. Men inte riktigt ännu! :-)
Din "tjejbild" för mina tankar till "Lika barn leka bäst". De två kompisarna på roller skates, känns varma, lugna och fulla av koncentration för utmaningen.
De tre tjejerna bakom, som är på G (hoppas du inte stod i vägen) ser betydligt mer barska och målinriktade ut. På väg till något med full beslutsamhet. Vad hade hänt om de gick samman, alla fem?? Nja, lika barn leka bäst. Kanske!!

Domen i Siena är ju mer än värt ett besök, speciellt om de har någon konsert. Akustiken är maffig, precis som byggnaden. Italien, är alltid värt ett besök så...
Boun viaggio!!! /Peter-L
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 17:01
Ännu fler spännande tankar. Tack Peter! :-)

Jag gillar Siena även om flera Italienska städer är häftigare, inte minst då Florens som ju ligger i närheten (dit ska vi också). Men Siena har något småputtrigt över sig. Och så är jag ju en småstadsperson också! ;-)
Va Siena nu!? Då har du missat Palio!
Men Siena e Ok!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/765747.htm
Ha det så trevligt!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 16:56
Palio såg jag förra året! :-)

Den platsen stod jag också och hängde på. Fin utsikt där! ;-)
Benganbus 2011-08-27 00:01
Bologna e fint också, många arkader och många poliser! ;)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/766869.htm
Hur som helst, ta det lugnt, ha en fin ledighet,
å bloggen kan vänta, flanera och fota i stället!
/B
Jag föredrar nog grappan i ett glas vid sidan av i stället för blandad med kaffet, men oavsett vilket rekommenderar jag att du undviker att fika på markusplatsen i Venedig (om du inte vill bli ruinerad) :)

Det är väl bra att ungdomarna använder trappan till nåt vettigt - den där typen av byggen brukar oftast vara rätt öde annars ... Tycker bilderna är finfina!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-26 20:11
Själv har jag aldrig riktigt gillat grappa, då tar jag hellre lite Sambuca! Men det beror nog mest på dåliga erfarenheter. Det ska ju tydligen finnas god grappa också! ;-)

Ja, många säger att det är löjligt dyrt i Venedig. Och speciellt på då Marcusplatsen - som du säger.

Tack för kommentaren.
Jag undrar lite vad du själv såg innan du lyfte kameran. Det finns ju många tolkningar som man kan se i kommentarerna och du lär inte haft så mycket tid att fundera.
Själv tänker jag på filmen "Grease" när jag ser bilden. Inte för att jag minns så mycket av den men det var väl olika gäng med tuffa och mesiga tror jag? Sådär som amerikanska ungdomsfilmer kan vara.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-27 11:08
Tackar Kai - jag ska strax förklara mig! :-)
Kul med era intressanta kommentarer, varav några var riktigt kreativa! ;-) Tack för att ni delade med er!

Men vad upplevde jag själv nu då? Ni kan läsa svaret i ett nytt blogginlägg här:

http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/okej-vad-sag-jag-nu-da.htm