- Joakim K E Johansson -

Vem bestämmer vad som är bra och intressant?

Med jämna mellanrum stöter man på den lite småsura missnöjesdebatten. Den dyker regelbundet upp både här på fotosidan och andra ställen. Oftast börjar den med att någon skriver en härsken kommentar riktad mot ”klubben för inbördes beundran”. Sedan är bollen i rullning.

Missnöjet handlar i regel om att någon eller några har tagit makten över att formulera ramarna för vad som är bra och intressant. En till synes utvald skara fotografer och bilder får mängder med beröm, medan andra inte får någon uppmärksamhet alls - fast dom verkligen ”borde det”, enligt det kritiska lägret.

Själv slog mig samma tanke när jag häromdagen hittade en relativt ny portal för fotobloggar som männen bakom Fotografiska har startat. Först trodde jag att vilken fotograf som helst var välkommen. Sedan insåg jag att portalen bestod av 15 stycken speciellt utvalda individer.

Varför just dessa fotografer, tänkte jag omedelbart. Vem och vilka har beslutat att dessa personer ska lyftas fram och representera den svenska fotografin indirekt av en institution som just nu har en ganska stor makt när det kommer till att göra det.

Min egen reaktion fick mig att börja fundera. Vem är det som bestämmer sådana här saker? Vem har ordet och makten när fotografer får stämpeln ”bra och intressanta” och därmed ges utrymme och möjligheter som andra bara kan drömma om?

Jag insåg ganska snabbt att vi alla kan göra det. Om vi vill. Det handlar i grunden om en makt som man tar – inte får. Det handlar om att göra sin röst hörd, tycka, tänka, komma med synpunkter. Opinionsbilda, om ni så vill. Så istället för att vara missnöjd – erbjud ett annat alternativ! 

Slutligen vill jag förtydliga att detta över huvud taget inte är någon kritik mot fotografibloggen eller de personer som bloggar där. Jag har börjat läsa flera av dem med stor behållning.  

Inlagt 2011-09-21 21:08 | Läst 6421 ggr. | Permalink
Den fotografiska kultureliten måste ju ha ett bo att häcka i medan vi andra tar bilder... Det är inget nytt fenomen. Kotterier finns i alla skrån.
Du bestämmer själv vad som är bra och intressant =)
avslutad130917 2011-09-21 21:31
Tomas, den fotografiska kultureliten hittar du inte på fotografiska, där hittar du kommersiella fotografer som inte inset sina begränsningar. Vill du se intressant nutida fotograf så får man söka andra kanaler.

/ha det
/alf
N Thomas Meldert 2011-09-21 21:37
Precis! Jag bestämmer själv vad som är bra och intressant =)
pareli 2011-09-21 21:51
Smaken är som baken: en del har mycket och och del har lite... :-]
Om man har kunskap om fotografi, estetik och konst är det inget problem att avgöra vad som är bra och dåligt. Kvalitet existerar.
Det finns naturligtvis gränsfall och dom är stimulerande och intressanta att diskutera. I det kritiska samtalet formas nya idéer och kvaliteten förändras. I diskussionen kan alla kasta sig in, det är bara att argumentera väl. Men även kritiken och argumentationen kan vara dålig... :-]
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-21 22:03
Jag förstår vad du menar Pär och håller i grunden med dig. Det jag är ute efter är att istället för att beklaga sig så bör man engagera sig.
pareli 2011-09-21 22:42
Precis. Även om klagandet ibland kan vara högst underhållande på sitt sätt... :-]
Visst är det så att det är subjektivt. Det som jag tycker är bra är helt enkelt bra för mig.
Bra för alla är väl om det uppmärksammas, då blir det ofta bra i mångas ögon. Finns fantastiska fotografer som ännu inte uppmärksammats men de kommer hoppas jag.
En somjag har uppmärksammat här i californien är Beth Moon. Hennes bilder gick direkt in till mitt hjärta, en av vars bilder talade just till mig. Speciellt de hon tagit av överkörda djur och hennes barns tankar om det. Kingdom Come heter de som jag gillar allra bäst ifall ni vill titta.
pareli 2011-09-21 23:09
Kvalitet är inte subjektivt. Smak är det, förstås.
avslutad130917 2011-09-21 23:28
Kära Pär konst och kvalité tja konst är subjektivt att försöka kvalitets bestämma konst gör sig icke. Där mot kan man diskutera rena estniska värden men då är vi inne i det gyllene sinnets tyranni. Att låta sig styras av sådana kvalitets kriterier är att ta död på konsten, konst skal beröra. Det finns inget vetenskapligt i konsten. Det enda som avgör i fall jag kan kalla det konst är i fall den berör mig på ett äkta sätt.

alf
pareli 2011-09-21 23:43
Som sagt: smak är subjektivt. Och tämligen ointressant. Tycka någonting kan vem som helst.
Konstnärlig kvalitet är någonting annat. Den står över subjektiviteten.
avslutad130917 2011-09-21 23:54
Pär på vilket sätt stå konstnärliga kvaliteter över subjektiviteten, jag tror att det bara är konstvetarers, kuratorers och investerares våta dröm.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-22 12:11
Tack för tipset om Beth Moon Agneta. Många stämningsfulla bilder.
Där fick du till det för är det något som finns så är det just bland fotografer "inbördes beundran". Med denna beundran kan följa att de inte vill dela med sig av någonting. Allt skall vara så hemligt på många sätt.
Vilket trams. I dessa dagar ser vi vad hemligheter kan ställa till med. Är man som jag dokumentärforograf i botten så gäller det minsann inte bry sig om de som är med bland naturfotograferrnas olika forum.

Många har föraktat bilder om samtiden för framtiden. Vad har värde om inte dessa.

Var hittar jag dessa femton som Bloggar någonstans. Kvittar vilket egentligen för jag tycker de som skriver här i detta forum på Fotosidan ger mig mycket på många olika sätt.

Fotografin kan vara mycket läkande och social precis som de påstår det är att måla med pensel.

Härliga bilder du har som alltid. God natt på dig
Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-22 11:57
Tack för din kommentar Gun-Inger. Visst är det så att samtidsskildringarna ibland har oförtjänt dålig status. Men som du också skriver så vinner den sortens bilder alltid i längden.

Här är länken till bloggen: http://fotografibloggen.se/
När jag gick i skolan och läste konst fick vi en likande fråga...
- Vad är konst? - Vem bestämmer vad konst är?
Och jag tycker att det är ju betraktaren som bestämmer....eller?
// Mimmi
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-22 12:08
Ja, så är det ju om man utgår från själva kärnan - alltså individen och hennes uppfattningar. Sedan påverkas vi ju trots allt av omgivningen. Inte sällan mer än vad vi tror och vill erkänna inför oss själva.
Är inte helt med på din linje, kontakter betyder en del för "framgång" här i världen,
och att man som namn säljer, det är också viktigt, och att man ligger litet i mittfåran vad gäller fotografin! Vi lever i en kommersiell värld! Man kan inte visa för udda fotografer med osäljbara bilder! ;)

Så det här är nog ganska genomtänkt, kommersiellt, innan man väljer ut vilka fotografer som får vara med. Se'n har det kommersiella inte så mycket att göra med en bestående fotografi,
men det är en annan sak! ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-22 15:35
Nu vet jag inte om det egentligen var vad jag skrev, men jag håller med dig också för enkelhetens skull! ;-)
Benganbus 2011-09-22 21:15
"Vem har ordet och makten när fotografer får stämpeln ”bra och intressanta” och därmed ges utrymme och möjligheter som andra bara kan drömma om?"

Vad det hela handlar om, sa Humpty Dumpty, de e inte vad som e rätt eller fel,
utan vem som bestämmer! :)
B)
Vem bestämmer vad som är bra och intressant?

Jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-09-24 00:19
Nä, för det gör jag! ;-)
marjos 2011-09-24 01:37
Å för övrigt anser jag den andra bilden var "bra och intressant", för det har jag bestämt bestämt mig för. Du skulle å andra sidan kunna hävda, med en glödhet övertygelse om du så vill, att du redan hade bestämt att den var "bra och intressant" och det var just därför du valde att visa den, att du alltså var den som först bestämde att den var "bra och intressant". Men det argumentent fungerar inte hemma hos mig i min hjärna, för där var det faktiskt jag som såg den och tyckte att den var "bra och intressant", inte du. Å därmed basta!

:-)