- Joakim K E Johansson -

Devalverar bloggandet ditt fotovärde?

När jag fotobloggar börjar jag nästan alltid med att först skriva texten. Sedan går jag igenom mitt fotoarkiv för att hitta ett gäng bilder som passar. Självklart försöker jag välja ut några av mina absolut bästa alster, men på tok för ofta är det både andrahands-, tredjehands- och till och med fjärdehandssorteringen som gäller.

Förklaringen till detta är simpel. Det är betydligt lättare att skriva nya blogginlägg än att ta nya bra bilder. Ett faktum som tvingar en att gräva djupare och djupare i bildbanken för att undvika onödigt upprepande i bloggflödet.

Ibland funderar jag på om det är så vettigt egentligen? Inte minst när man tänker på hur framförallt äldre generationers fotografer brukade resonera. ”Visa aldrig dina dåliga bilder”, hette det. Något jag nog gör ganska ofta, tyvärr. Eller dåliga och dåliga, snarare handlar det om bilder som jag inte är särskilt nöjd med.

Går det att komma runt detta då? För blogga vill man ju! Personligen har jag inget bra svar. Kanske borde man bara visa sina bästa bilder och dessutom nöja sig med ett färre antal i varje inlägg. Risken är väl bara att det blir tjatigt och händelselöst för folk som läser. En stor del av nöjet med bloggar är ju trots allt att det är nya grejer varje gång.

Nåväl. Jag väljer i alla fall att illustrerar det här inlägget med bilder ni redan har sett (om ni följer min blogg). För jag har faktiskt inte ens några fjärdehandsbilder att visa just nu.

För övrigt håller jag på med en slags guide som jag snart är färdig med. Den handlar om gatufoto i en småstad och i den har jag samlat lite tankar och erfarenheter från mitt gatufotoplåtande här i Karlskrona.

Guiden består av 16 A4-sidor med texter och bilder och jag tänkte att den ska vara fri för kopiering och spridning både i utskrivet format och som PDF. Det återstår dock lite formarbete innan jag är helt nöjd, men här under kan ni få er en tjuvtitt. Vad tror ni? Kan det vara en intressant sak?

Inlagt 2011-12-27 10:20 | Läst 7505 ggr. | Permalink
Jag tycker det ser väldigt intressant och lovande ut. Lycka till med fortsättningen :). Alla bilder man tar blir ju inte kanonbilder men kan ändå innehålla något intressant att visa. Om man i sin blogg bara skulle visa sina allra bästa bilder blev det nog inte många blogginlägg ;).

/Torbjörn
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 13:05
Så är det förmodligen Torbjörn. När jag skrev inlägget tänkte jag också att egentligen spelar det kanske inte ens någon större roll om man ibland visar sina mediokra bilder. De glöms förmodlign bort ganska snabbt, medan de bra förhoppningsvis stannar kvar i minnet hos folk! :-)
"Det är betydligt lättare att skriva nya blogginlägg än att ta nya bra bilder"
Jag håller med,
men jag tycker det är ännu svårare att skriva bra blogginlägg...

Att skriva nya och många blogginlägg är lätt,
men att få många läsningar och kommentarer, eller avikande åsikter omkring innehållet,
eller skriva så man drar igång en intressant debatt, det tror jag är svårare!?

Se'n kan man fundera på vad man har bloggen till...
Att bara visa sina bilder? Som en egen bildsida! En egen "Gatufotopool"? ;)

Eller blogga för att få kontakt......? Bloggkontaktannons liksom! ;)
"Stackars lilla mej, kan nå'n hjälpa mig!?" ;) ;)

Hur som helst, vad gäller bloggar, man bör nog tänka igenom innan man skriver!
Mao, av vilken anledning man bloggar!
I alla fall kanske för läsarens skull! :)
Så tror jag i alla fall! :)


Din gatufotoguide tycker jag verkar mycket intressant!
Du e seriös!
Respekt!
Jag vill gärna köpa en Guide!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 13:03
Visst är det så Bengt. Klassiskt tänkt kring syfte och målgrupp är det som gäller! :-)

Gudien ska vara gratis. Så den är bara till att tanka hem när den är klar! :-)
Jag brukar göra så att jag visar bilder som passar till text. Väljer ut bilder sen skriver jag till bilder. Bilder är i första hand för min del och språket andra hand. Man brukar säga en bild säger tusen ord =) bra inlägg!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 13:02
Ja, vi har alla våra olika metoder. För mig funkar det oftast som jag har beskrivit i den här texten, även om jag också gör som du ibland! :-)
Jag är helt med dig när det gäller blogg och bildval, man vill ju gärna smycka ut texten. MEN, man blir ju ibland förvånad över vilka bilder andra människor fastnar för. Det kanske kan vara ett bra sätt att "vädra" lite bilder på. Tror att de flesta resonerar lite: "de duger till bloggen", och då kanske man (läsarna) inte heller ser så gravallvarligt på dess bilder heller.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 13:01
Det har du faktiskt väldigt rätt i Peter. Jag känner igen det där fenomenet. "Vädra bilder" var ett passande uttryck! :-)
Den ska åtminstone jag tanka ner!

:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 12:55
Den kanske redan ligger på Pirate Bay! Har du kollat där? ;-)
Hej Joakim,
Ett fint initiativ.
Lycka till.
Lite mer inspiration under mellandagarna, rent allmänt om fotografer:

http://www.camerabag.tv/

Hälsningar
Ronny
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 12:59
Tack Ronny - kul länk! :-)
Jag gör precis tvärtom. Jag skriver bara inlägg om jag har nya bilder att visa och svänger sen ihop en text medan jag laddar upp bilderna, en och en. Jag har nästan aldrig nån aning om vad jag ska skriva om när jag börjar:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 15:46
Det finns alla sorter i Guds hage! ;-)
Ser mycket trevligt ut med en guide. Dock böjer man inte ovan (ovanare) utan det blir ovan, mer ovan, mest ovan.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 15:46
Bra poäng där Per! Man blir lätt "blind" för sina fel när man sitter mitt i det. Tack! :-)
För mig dyker ofta idén till ett blogginlägg upp ihop med vissa bilder, oftast nytagna. Men även om jag använder gamla bilder så måste inte bilderna tillhöra ens allra bästa. Det viktiga att de matchar texten - då förstärker bild och text varandra.

Om detta är din tredje- och fjärdesortering är jag imponerad. :)

Kul med din bok. Som du vet är jag inne på samma linje. Gillar din vinkel. Det kanske kan bli en artikel som jag kan köpa in?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 21:19
Nja, det här är knappast min tredje- och fjärdehandssortering. Detta är ju bilder som jag är nöjd med! :-) Men i vissa inlägg så har det faktiskt hänt att jag drämt till med bilder som jag nog egentligen inte varit särskilt nöjd med bara för att kunna publicera ett inlägg.

Visst kan det bli en artikel. Ge mig gärna info om hur ni vill ha era texter så ska jag absolut sätta ihop något.
Kul med en guide, blir ju till att "slanga" hem den sen...o så lagligt med?! ;)

Kan ju tipsa om en annan sådan, om du inte sett den innan: http://book.85mm.ch
Going Candid laddade jag hem efter tips från någon från FS, såg nu när jag skulle länka, att han lagt upp en till bok, Collecting Souls. Jag får väl ta hem den med och läsa nu.
God fortsättning!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 21:37
Jag har stött på Thomas Leuthards grejer tidigare, klart intressant. Tack för länken! :-)
Visst ser det intressant ut!

När det gäller bloggtexten så är det slående för mig hur du lyckas problematisera frågan om vad som är bra bilder, tillräckligt bra bilder, bilder man kan visa etc. Jag känner igen det från din diskussion om gatufoto. För mig är det bara en sak som gäller, om jag tycker (tillräckligt bra) om bilden eller ej. Jag tror det är bättre att ta många bilder och visa många bilder än att vara allt för självkritiskt sparsmakad. I alla fall om man vill utvecklas som fotograf. För mycket självkritik leder i längden till sterila resultat.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-27 21:39
Det ligger nog mycket i det. Jag har varit inne i en fas där jag har tänkt mycket i de banorna och vridit och vänt på "problematiken". Kanske lite för mycket! ;-)

Jag tror dock på en ganska hård självkritik. Men den ska inte gå så långt att man hämmar sig själv eller att den förstör fotoglädjen.