- Joakim K E Johansson -

Ibland är det bäst att inte ta några bilder

Just nu när jag skriver det här blogginlägget så värker det lagom skönt i benen. Fötterna känns lite ömma också. Alltså har gatufotosäsongen kommit igång på allvar nu. Ja, i alla fall för mig här i Karlskrona.

Den senaste veckan har vädret varit oroväckande bra och igår på eftermiddagen visade termometern hela 20 grader i skuggan! Det lockar tveklöst ut en på gatorna och eftersom klockan ställdes fram i helgen kan man äntligen fotografera några timmar efter jobbet också.

När jag nötte gatorna i solskenet grubblade jag på en sak som kan verka som en motsägelse i sammanhanget, nämligen hur viktigt det ibland är att INTE fotografera. Detta för att komma bort från upprepningsträsket som det är så lätt att falla ner i. Alltså att man tar liknande bilder om och om igen.

Men det kan vara en förvånansvärt svår konst i vissa stunder att låta bli avtryckaren och hindra sig själv från att ta ännu en dussinbild. Samtidigt tror jag det är en viktig del i en fotografs utveckling att tvinga sig själv att bryta invanda mönster, anstränga sig lite mer, hitta nya motiv och så vidare. Det handlar i grunden om att ständigt öka svårighetsgraden.

 

En annan sak som slog mig är hur ringrostig man känner sig så här på vårkanten. Det blir nästan som att börja om från början till vissa delar. Så just nu är jag inne i en slags uppvärmningsfas - men förhoppningsvis ska jag ha hitta tillbaka till den riktiga skärpan snart igen.

Målet med mitt gatufotoplåtande framöver är i alla fall att jobba vidare med närheten och komplexiteten i mina bilder. I september i år ska jag vara klar. Då gäller det att jag har tillräckligt många bra och varierande bilder för en utställning och en bok.

Bilderna i det här inlägget har jag för övrigt tagit med Tri-X 400 och inte med min favoritfilm T-MAX 400. Tri-X har helt klart sin brutala charm, men jag håller mig nog till det jag är van vid i fortsättningen – alltså T-MAX.

En sista grej; snart är det ju som jag tidigare nämnt dags för min första lilla miniutställning på ett kafé här i stan. I maj blir den av. Jag tänkte därför beställa ett bra papper till min skrivare. Har ni några schysta tips så tar jag gärna emot dom. 

Inlagt 2012-03-28 00:08 | Läst 4134 ggr. | Permalink
Tror på din modell att ta vilopauser mellan träningspassen! ;)
Och vad gäller din utställning,
så är det tråkigt att Karlskrona ligger så långt från Gnesta...
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-29 13:23
Jag får göra en vandringsutställning som har vägarna förbi Gnesta :-)
En av de större fördelarna med gatufoto är att det kan utövas året om. Människor och ögonblick finns det ju gott om varje dag under året. Det är bara rekvisitan och scenerna som varierar genom året. Gatu- och naturfotograferna har det bra. :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-29 13:24
Josd, och man kan bada mitt i vintern också ;-)
Sköna bilder, Joakim. Lycka till med de kommande utställningarna, och med den framtida boken (känner på mig att det kommer att bli bra)!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-29 13:24
Tack för det Johan. Jo, jag hoppas det blir bra :-)
Av rent intresse, brukar du överexponera/underframkalla din film eller kör du boxspeed?
Svar från Joakim K E Johansson 2012-03-29 13:25
Just nu kör jag en TMAX 400 efter ISO 200. Annars brukar jag nog mest köra efter angivet ISO.
Sista bilden är ju störtskön! Darwin på framsidan och Darwin vid bordet :)
Darwinbilden är välfångad. Tummen upp!