- Joakim K E Johansson -

Det går trögt nu - trots nyinköpt Fujifilm X100...

Ibland har man flow – ibland har man inte flow. Just nu har jag inte flow. Tiden räcker inte riktigt till och så har det varit lite halvsketet väder här i Karlskrona ett tag nu. På något sätt har det mera känts som höst än vår på grund av halvkyliga vindar och regnrusk.

Detta har varit lite frustrerande eftersom jag fick min nya Fujifilm X100 för ett par veckor sedan. Suget och motivationen finns där, men inte möjligheterna. Därför har det mest blivit sporadiska och halvhjärtade fotoförsök den senaste tiden.

Men idag bestämde jag mig för att göra ett ”bildreportage” i miniformat när vi grillade korv på bryggan utanför personalmatsalen under lunchen. Jag tänkte det kunde vara kul att dokumentera en vardagshändelse och samtidigt få lite minnesbilder på kollegorna.

Så här kommer mitt bildreportage om korvgrillning på Marinmuseums brygga en ganska vanlig fredag i Sverige den 27 maj 2011. Vid grillen stod 1: e intendent Hans Lineskär - historiker, expert på den seglande örlogsflottan och vår alldeles egna mysfarbror. 

Slutligen några bonusbilder. Tre snabba porträtt som jag tog på min kollega Helena Gustafsson.

Samtliga bilder är såklart tagna med Fujifilm X100.

Inlagt 2011-05-27 20:51 | Läst 9692 ggr. | Permalink
Trögt ?? i mina ögon fantastiskt flyt med väldigt trevliga lunchbilder!!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-05-28 10:27
Tack för din kommentar Fredrik! :-)
Ett riktigt flow vara inte för evigt. Tiden mellan är också viktig för reflektion. Då kan det vara läge att gå igenom sina gamla bilder och göra något av dem. En fotobok, bildspel, webbalbum eller utställning?

Mitt jobb är rätt krävande i perioder och då är det svårt att hinna med mitt eget fotograferande, men jag tror att de pauserna är nyttiga. Ibland pausar jag gatufotandet och kör sportfoto istället.
Jag är så sugen på den där kameran... Men är så tveksam om jag kommer kunna arbeta så snabbt med den som jag kan med min Nikon Fm2? Måste man vänta på autofokusen? Hur ofta träffar autofokusen fel? Har hört att batteritiden är riktigt dålig.. usch, vill inte gå runt med konstant ångest över att batteriet ska ta slut heller.. Är det inte krångligt att behöva ställa om till macro så fort man ska ta ett porträtt?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-06-11 21:48
Alltså - X100 är inte en analog kamera även om den ser ut som en. Den har digitalkamerans typiska karaktär.

Men den är ändå snabb och fokusen sitter där den ska för det mesta. Annars går den att använda med hyperfokalskärpa. Och då tar den bilden på direkten.

Batteritiden är som på de flest andra digitala pocketkameror. Du kan ta en sisådär 300 bilder. Så du behöver helt klart ett extra batteri.

Makro behöver du inte slå på för att ta ett porträtt. Men om du går närmre än 80 cm måste du slå på den elektroniska sökaren. Men det går både enkelt och snabbt. Så det ser jag inte som något problem.