- Joakim K E Johansson -

Första testskotten med min Canon 7

När man precis har köpt sig en ny kamera vill man ju gärna testa den så fort som möjligt. Därför har undertecknad sedan igår eftermiddag i ljusets hastighet jagat en rulle film genom sin Canon 7. Allt för att kolla upp att kameran funkar som den ska. 

Jag kan därför meddela att utfallet är positivt. Min Canon fungerar kanon. Den gamla ljusmätaren som brukar balla ur på dessa modeller mäter faktiskt utmärkt. Slutartiderna verkar stämma och det hela ser alltså bra ut. Det enda felet som jag har upptäckt är att bildräknaren (eller vad fasiken den heter) inte rör på sig. 

Utöver kameran beställde jag två högkvalitativa ryska gluggar också. En Jupiter 12 och en Jupiter 8. Den förstnämnda har jag inte testat ännu utan det var den berömda åttan som fick sitta fastgängad på kameran hela rullen igenom. 

Turligt nog verkar det som de sovjetiska optiktillverkarna höll sig nyktra just den dagen mitt exemplar byggdes. För bilderna är väldigt skarpa och fina. Ja, jag skulle faktiskt vilja säga att jag blev imponerad till och med. Skål för det! 

Det enda smolket i glädjebägaren den här gången var filmen. En snäll kollega på jobbet gav mig nämligen några rullar Ilford Delta 400 från 2005. Men trots att han har förvarat filmerna i frysen verkar de inte ha klarat sig. För negativen blev onaturligt grådaskiga och grovkorninga trots att jag framkallade enligt konstens alla regler. 

Å så en liten bonusbild föreställande min tomatplanta. Jag vill bara visa hur det ser ut när man fotar med Jupiter 8 på full glugg - alltså bländare 2. Inte så dåligt faktiskt. 

Inlagt 2011-08-17 22:37 | Läst 4223 ggr. | Permalink
Den första bilden är helt magiskt bra! Jag kopplar ihop klottret med innehållet i mannens färghinkar. Därtill är kompositionen 100% perfekt.

Nomenklaturen för de ryska gluggarna har jag aldrig begripit mig på. Jupiter, Helios och allt vad de heter; siffran har ju noll med brännvidden att göra:-)) Så utan att googla gissar jag att det är ett normalobjektiv du använt.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-18 09:20
Jag tackar för berömmet Martin. Kul att du gillar bilden! :-)

Angående de ryska gluggarna så fick jag sitta en hel kväll och googla för att begripa hur det hänger ihop. Jupiter 8 är i alla fall en 50/2 och Jupiter 12 en 35/2.8.

Jag vet inte varför, men det hade känts bättre om det hade varit tvärtom! :-)
Det tekniska ser bra ut, nu är resten upp till dig! :)
On the road, med kameran i handen, och ett antal rullar film!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-08-18 09:16
Ja, nu är det gatans hårda verklighet som gäller. Kameran kommer att klara utmaningen - men gör jag det? Ingen vet! ;-)