- Joakim K E Johansson -

Hur går det nu med Leican då?

Leica hit och Leica dit. Är det inte bara en jävla plåtbit? 

Det är fredag, så förlåt mig. 

Till helgen är det fyra veckor sedan jag började använda min Leica M6. Under tiden har ungefär lika många filmrullar rasslat genom kameran. För en digital fotograf är ynkliga 144 bilder såklart skrattretande lite. Men vi som uppskattar det analoga gläder oss istället åt fåtalet.

Ändå har jag kört hårt. Gatufotograferat nästan varje dag med målet att kameran ska vara igång även under vintersäsongen. Denna gråtfärdiga period för oss som söker livet på gatan. Men så är det ju i Sverige. Här där vi bor. Vi som är så udda och ovanliga med globala mått att vi förmodligen inte begriper själva hur avvikande vi är.

Vilken är då min slutsats så här långt? Ja, snarare är väl frågan varför jag inte har köpt en Leica långt, långt tidigare. För i ärlighetens namn är det en förbannat skön kamera. Den har inget, men ändå allt. Less is more, så att säga.

I morgon tänker jag återigen ge mig ut på gatorna med denna lilla godbit. Enligt väderprognosen ska det bli två minusgrader och lätt snöfall. Det kommer att kännas. Men förhoppningsvis finns möjligheten att slinka in på något skönt ställe när kylan nyper för hårt i skinnet och värma sig med lite glögg. Det är ju dessa tider nu...

Inlagt 2012-11-30 20:46 | Läst 5495 ggr. | Permalink
Jag är glad för min egen skull, att jag gillar gatufotografering. Det är det som är lättillgängligt alla dagar på året, oavsett säsong. Medan andra motivkategorier, blir det mer omständigt.

För min del är teknik och prylar ett slags förspel. Vore himla frustrerande och tråkigt att bara bygga upp lusten och sedan inte få utlopp för det. :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 10:29
Jodå, det är fördelen med gatufoto. Man kan köra på året runt om man står ut med kylan :-)
Jag tycker inte 144 bilder är så lite, trots att jag fotograferar digitalt - det beror på vad jag fotograferar hur många bilder som är mycket eller lite.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 10:30
Ja, så är det såklart. Jag raljerade lite i inlägget. Men det förstod du säkert :-)
Kul att du trivs med kameran. Det är verkligen en bra kamera.

Själv ska jag till Stockholm imorgon och gatufotografera. Vi får se hur det går :)
Det är ju jobbigt som fan när det är kallt och snöar.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 10:31
Lycka till! Själv sitter jag just nu och förbereder mig. Var ute en sväng lite snabbt tidigare och köpte frukost. Brrrrrr. Visserligen skiner solen, men det var betydligt kallare än vad de utlovat :-)
Norpan 2012-12-01 10:59
Ja, jag sitter och trycker här och vet inte riktigt vad jag vill nu :)

Var ute med hunden och insåg hur kallt det var. Aja, det blir nog en tur ändå.
Man hamnar där till slut. Leica M är den mest förfinade mätsökaren. Inget lulllull, bara rätt sak på rätt plats och med elegant design och hög kvalitetskänsla.

Frågan är om jag ska anta utmaningen och rasta min M6:a imorgon, eller om jag ska köra på mitt digitala koncept? Det är en fråga som inte bara gäller morgondagen utan är större än så för mig.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 10:34
Jag har fått känslan att du inte riktigt kan förlika dig med det analoga :-)

Det som har funkat för mig är främst två saker. Dels att fokusera på styrkorna och fördelarna (som jag uppfattar dom) med det analoga och inte hela tiden tänka på nackdelarna.

Dels att ha en bra metod för alltsammans. Därför framkallar jag varje rulle så fort den är färdigexponerad och så skannar jag in de bästa bilderna på direkten.

Det gör att jag aldrig sitter på högar med oframkallad film. Allt blir väldigt hanterbart och ojobbigt :-)
froderberg 2012-12-01 17:59
Jag har inga problem med arbetsprocessen. Problemet är snarare att jag tycker att jag blir stelare och tar tråkigare bilder med film. Jag chansar, leker och experimenterar mer med digitalt.

Sen har jag svårt att släppa det digitala helt och det känns konstigt att blanda analoga och digitala bilder. Jag tror jag ska plåta annat med film än gatufoto.

Nåväl. Två rullar gick igenom M6:an idag. Det är en förbannat trevlig kamera :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 18:42
Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. När man ska experimentera och så vidare är ju digitalkameran överlägsen. Då vill inte jag heller plåta analogt.

Det gäller att hitta syftet med det analoga. Tillfällena när det funkar och känns rätt. för mig blev det mitt gatufotograferande.
Tycker du skall ligga litet lågt med omdömen på den här gamla fotoapparaten!
Ansvar liksom! ;)
För med ökad "marknadsföring", så går också priserna upp...
/Bengan

Ps. Inget kameranamn nämt som du märker, men jag hade ett Sonnar 1,5-objektiv på den i alla fall när jag nyss va ute och fotade. Men som du sagt, det blir inte så många bilder via den här fotoapparaten, jag tror att det bara blev ett tiotal bilder på två timmar!? Men undrar ändå om kvalitet skall räknas i antal....? :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 18:42
Okej, jag ska ligga lågt. Det blir inga fler blogginlägg om Leica :-)
Jag kom fram till samma slutsats som dig när jag köpte min första Leica för ett par år sedan. -2 grader är inget problem för en Leica M6. En rysk fotograf som jag lärt känna har rastat sin M6:a i -40 grader med gott resultat :)
/Mikael Good
Benganbus 2012-12-01 16:30
Jag har kört min Leica M6 i -38 grader, alltid något! :)
De va i Lillfjäten (Idre) för en femton/tjugo år sedan.
Men det är inte så märkvärdigt, jag hade kameran innanför jackan hela tiden,
tog bara fram kameran när jag skulle fota!

Däremot har jag haft en Contax II hängande utanför jackan i ett antal timmar och fotat då det var -26 till -28 grader. Men kunde bara använda de korta tiderna, 1/125:e del och upp till 1/1250:e del.
De långa tidernas bromsverk blev för sega. Och så drog jag fram filmen väldigt försiktigt....
Men det här va bara en test liksom! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 18:44
Kameran är jag inte det minsta bekymrad över. Om det är något som inte klarar kylan i sammanhanget så är det jag själv :-)
Tror på Leica trots att jag aldrig testat. Men jag tror också att det är mer en upplevelse än att bilderna faktiskt blir bättre.

Men en dag vill jag också uppleva Leican :)
Anders F. Eriksson 2012-12-01 17:14
Bra bilder kan det bli, men jag har aldrig kommit överens med mätsökareländet ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-12-01 18:46
Bilderna kan faktiskt bli bättre eftersom man har en kamera som är rolig att använda :-) Men visst, jag förstår vad du menar :-)

Tycker absolut du ska testa :-)
andym 2012-12-04 11:30
Vad skulle en M6a kosta med ett vettigt objektiv?